Tanya Valko to pseudonim absolwentki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kraje arabskie poznaje od wielu lat - była nauczycielką w Szkole Polskiej w Libii, następnie długoletnią asystentką Ambasadorów RP. Przez wiele lat mieszkała w Libii, Arabii Saudyjskiej, a obecnie w Indonezji. Zwiedziła w tym czasie większość państw arabskich.
Jest autorką bestsellerowych książek. „Arabska żona”, który okazał się bestsellerem oraz początkiem arabskiej sagi. „Arabska córka”, „Arabska krew” i „Arabska księżniczka” to kontynuacje tej powieści. Dobra znajomość Libii zaowocowała książkami: „Libia od kuchni”, „Życie codzienne w Trypolisie” oraz „Sahara – ocean ciszy”. Propaguje zdrowy styl życia w książkach „Dość odchudzania – czas na dietę” i „Nowoczesna książka kucharska”.
My z Tanyą Valko porozmawialiśmy o arabskiej kuchni, jej wspomnieniach, wrażeniach i ulubionych smakach. Na Bliskim Wschodzie jedzenie i spożywanie posiłków ma wielkie znaczenie w budowaniu i utrzymywaniu relacji międzyludzkich i jest silnie zakorzenione w tradycjach związanych z obrzędami religijnymi. Kto i jak gotuje w krajach Bliskiego Wschodu? Czy mężczyźni czasem też łapią za patelnię? Tego i wiele więcej dowiecie się z naszego podcastu - zachęcamy do wysłuchania!
Jest autorką bestsellerowych książek. „Arabska żona”, który okazał się bestsellerem oraz początkiem arabskiej sagi. „Arabska córka”, „Arabska krew” i „Arabska księżniczka” to kontynuacje tej powieści. Dobra znajomość Libii zaowocowała książkami: „Libia od kuchni”, „Życie codzienne w Trypolisie” oraz „Sahara – ocean ciszy”. Propaguje zdrowy styl życia w książkach „Dość odchudzania – czas na dietę” i „Nowoczesna książka kucharska”.
My z Tanyą Valko porozmawialiśmy o arabskiej kuchni, jej wspomnieniach, wrażeniach i ulubionych smakach. Na Bliskim Wschodzie jedzenie i spożywanie posiłków ma wielkie znaczenie w budowaniu i utrzymywaniu relacji międzyludzkich i jest silnie zakorzenione w tradycjach związanych z obrzędami religijnymi. Kto i jak gotuje w krajach Bliskiego Wschodu? Czy mężczyźni czasem też łapią za patelnię? Tego i wiele więcej dowiecie się z naszego podcastu - zachęcamy do wysłuchania!