Poznajcie sześć potraw, które są śmiertelnie niebezpieczne. Niektóre z nich to egzotyczne dania, które zamawiane są tylko przez poszukiwaczy przygód i ekstremalnych doznań. Ale w naszym zestawieniu znajdziesz też potrawy doskonale znane z naszego własnego podwórka. Każdy z Was może je mieć w kuchni… Oto jedzenie, które może Cię zabić!
1. Casu marzu, czyli zgniły owczy ser z Sardynii. Fermentuje dzięki larwom much, które osiedlają się w jego wnętrzu. Ich spożycie razem z serem może prowadzić do groźnych chorób i stanowić zagrożenie dla życia.
2. Ryba fugu. W Japonii przygotowują ją kucharze posiadający specjalne certyfikaty. Fugu wytwarza śmiertelną dla człowieka truciznę – tetrodotoksynę. Właściwie przygotowana ryba nie jest całkiem jej pozbawiona, bowiem kucharze zostawiają minimalną dawkę trucizny, która powoduje lekkie drętwienie warg oraz języka. Mimo ostrożności i umiejętności kucharzy nadal dochodzi do wypadków śmiertelnych przy jej spożyciu.
3. Czarny bez spożywany niewłaściwie może doprowadzić do ataku serca. Przetworzony jest świetnym lekarstwem np. na przeziębienia, ale surowe owoce i liście tej rośliny wytwarzają śmiertelny cyjanek.
Fot. Fotolia: Sannakij Fot. Fotolia: Casu marzu
4. Muchomor sromotnikowy – bardzo podobny z wyglądu do innego, jadalnego grzyba, czubajki kani. Dlatego nawet wśród znawców grzybów z wieloletnim doświadczeniem zdarzają się tragiczne pomyłki. Śmierć po spożyciu muchomora następuje po ok. 2 dniach.
5. Małpi mózg – ugotowany, smażony i pieczony; można go spróbować w czasie wycieczki po Azji. Podczas jego kosztowania łatwo zarazić się chorobą doprowadzającą do śmiertelnych zaburzeń układu nerwowego.
6. Sannakji, czyli potrawa przygotowywana z małych ośmiorniczek. Danie to trzeba jeść szybko, zaraz po pokrojeniu żywych jeszcze ośmiornic na małe kawałki. Kontakt z ciągle żywym stworzeniem powoduje ryzyko uduszenia się przez zaciskające się macki.
1. Casu marzu, czyli zgniły owczy ser z Sardynii. Fermentuje dzięki larwom much, które osiedlają się w jego wnętrzu. Ich spożycie razem z serem może prowadzić do groźnych chorób i stanowić zagrożenie dla życia.
2. Ryba fugu. W Japonii przygotowują ją kucharze posiadający specjalne certyfikaty. Fugu wytwarza śmiertelną dla człowieka truciznę – tetrodotoksynę. Właściwie przygotowana ryba nie jest całkiem jej pozbawiona, bowiem kucharze zostawiają minimalną dawkę trucizny, która powoduje lekkie drętwienie warg oraz języka. Mimo ostrożności i umiejętności kucharzy nadal dochodzi do wypadków śmiertelnych przy jej spożyciu.
3. Czarny bez spożywany niewłaściwie może doprowadzić do ataku serca. Przetworzony jest świetnym lekarstwem np. na przeziębienia, ale surowe owoce i liście tej rośliny wytwarzają śmiertelny cyjanek.
Fot. Fotolia: Sannakij Fot. Fotolia: Casu marzu
4. Muchomor sromotnikowy – bardzo podobny z wyglądu do innego, jadalnego grzyba, czubajki kani. Dlatego nawet wśród znawców grzybów z wieloletnim doświadczeniem zdarzają się tragiczne pomyłki. Śmierć po spożyciu muchomora następuje po ok. 2 dniach.
5. Małpi mózg – ugotowany, smażony i pieczony; można go spróbować w czasie wycieczki po Azji. Podczas jego kosztowania łatwo zarazić się chorobą doprowadzającą do śmiertelnych zaburzeń układu nerwowego.
6. Sannakji, czyli potrawa przygotowywana z małych ośmiorniczek. Danie to trzeba jeść szybko, zaraz po pokrojeniu żywych jeszcze ośmiornic na małe kawałki. Kontakt z ciągle żywym stworzeniem powoduje ryzyko uduszenia się przez zaciskające się macki.