Kwiaty i rośliny jadalne i trujące

Większość z nas wie o kwiatach jadalnych. Większość chyba też zdaje sobie sprawę z tego, że sporo roślin jest trujących.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kwiaty i rośliny jadalne i trujące
Niektóre z kwiatów jadalnych to:

nagietek lekarski - wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem
rumianek - kwiaty podobne do stokrotki, w smaku delikatna nuta jabłka
szczypiorek - lawendowo-różowe kwiaty przypominające pompony są w rzeczywistości złożone z - wielu małych kwiatuszków, kwiaty mają łagodny smak cebuli
stokrotka - biało-żółte kwiaty z lekką nutą mięty lub koniczyny w smaku
bez czarny - słodko smakujące kwiaty, leczniczo na przeziębienia i dreszcze
mieczyk - kwiaty mają zarówno strukturę jak i posmak sałaty
fiołek trójbarwny - żółto fioletowo - lawendowe kwiaty, liście też są jadalne i zawierają witaminę C
bez lilak - lawendowe kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny
nasturcja - czerwone, żółte, i pomarańczowe kwiaty mają pieprzny smak i są najbardziej popularne ze wszystkich jadalnych kwiatów, liście również są jadalne
bratek - kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym mają słodki, cierpki smak
róże - do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa) (dwa gatunki dzikiej róży), róża damasceńska, róże mają delikatny owocowy smak
tulipany - wielokolorowe kwiaty z posmakiem chrupkiego ogórka ale - UWAGA - cebulki są trujące
fiołek - kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku
Jest to krótka lista najczęściej spożywanych kwiatów spośród osiemdziesięciu znanych gatunków.

Kwiaty jadalne są też używane w lekarstwach - oto niepełna ich lista: kwiaty aloesu, bazylia, jeżyna, ogórecznik, nagietek, dzika róża, rumianek, chryzantema, kukurydza, mniszek lekarski, kwiat kopru, echinacea czyli jeżówka purpurowa, prymula, czosnek, hibiskus, irys, lawenda, dziewanna, nasturcja, mięta, granat, czerwona koniczyna, rozmaryn, szałwia, słonecznik, fiołek, krwawnik. Nie zapomnijmy też o kwiatach jadalnych dyni i cukinii.

         kwiaty jadalne

Dużo więcej jest kwiatów i roślin trujących niż jadalnych. Niektóre hodujemy w doniczkach czy ogrodach, inne mogą rosnąć w parkach czy zupełnie na dziko. Mogą być trujące nie tylko dla ludzi ale też dla zwierząt.

Oto kilka przykładów roślin, którymi można się zatruć, powodujące różne objawy:

-pierwiosnek kubkowaty, wilczomlecz piękny (popularnie: gwiazda betlejemska), wilczomlecz lśniący (zwany jest „koroną cierniową”), kroton (trójskrzyn pstry), bluszcz pospolity – powodują podrażnienia skóry anturium (obejmuje blisko 1000 gatunków roślin tropikalnych, wiele z nich jest uprawianych na całym świecie, w tym w Polsce, na kwiaty cięte lub jako rośliny pokojowe) ,

-diffenbachia (cała roślina jest bardzo silnie trująca, poziom reakcji ludzi i zwierząt na toksyczność difenbachii zależy jednak od ich wieku i ogólnego stanu zdrowia, a także gatunku rośliny i spożytej ilości.

              kwiaty jadalne

W większości przypadków reakcje są słabe i mijają szybko bez konieczności zastosowania jakiegokolwiek leczenia), monstera dziurkowana (filodendron dziurkowany), filodendron, wilcze łyko, jaskier, – powodują podrażnienia śluzówek jamy ustnej i gardła, zapalenie spojówek

-przestęp biały - gatunek roślin należących do rodziny dyniowatych. W Polsce był dawniej rośliną uprawianą (pojawił się ok. XVI w.), obecnie jest rośliną pospolitą. Występuje na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Liście, owoce i korzenie są dość silnie trujące, wywołuje ciężkie zapalenie układu pokarmowego objawiające się wymiotami i biegunką, wywołuje też silne podrażnienia skóry. Przy dużych ilościach może spowodować nawet zatrzymanie oddechu.

-narcyz, tulipany, hipeastrum i kliwia (z rodziny amarylkowatych), psianka paprykowa (koralowa), bluszcz, wisteria, amarylis, żonkil, oleander pospolity, hiacynt, irys, trójskrzyn pstry (bardzo popularna roślina doniczkowa), wilczomlecz piękny (popularnie: gwiazda betlejemska), cyklamen perski (fiołek alpejski) – powodują wymioty, biegunkę, podrażnienie żołądka

-konwalia, oleander - powodują zaburzenia funkcji serca, w dawnych wiekach z soku oleandra robiono trutkę na szczury

-rododendron, krokus, hortensja, ostróżka polna, konwalia, szczodrzeniec – powodują ogólne zatrucie organizmu groszek pachnący - owoce groszku pachnącego zawierają β-aminopropionitryl powodujący chorobę zwaną latyryzmem. Związek ten nieodwracalnie hamuje enzym odpowiedzialny za przekształcenie aminokwasu lizyny w allizynę. Proces ten jest ważny, jego zablokowanie powoduje nieprawidłowości w strukturze kości, stawów, naczyń krwionośnych. Często u bydła, zdarza się również u ludzi (cyrkowi "ludzie z gumy").

               kwiaty jadalne

Niektóre gatunki rododendronów są również trujące dla zwierząt ponieważ zawierają toksyny w pyłkach i nektarze. Jest znane, że ludzie się rozchorowali po zjedzeniu miodu gdy pszczoły go zbierały z kwiatów rododendronu i azalii. Ksenofont opisał dziwne zachowanie greckich żołnierzy po tym jak zjedli miód w wiosce otoczonej roślinami rododendronów w 401 roku p.n.e. a żołnierze pompejscy w 67 roku p. n. e. ponieśli straty śmiertelne po spożyciu miodu pozostawionego przez siły opozycji w wojnie.

Rododendron jest bardzo toksyczny dla koni, powoduje śmierć już nawet po kilku godzinach, większość koni jak i zwierząt w ogóle unika roślin trujących. Narcyzy zawierają truciznę w cebulkach i liściach. 1 maja 2009 roku spora liczba dzieci w szkole podstawowej w wiosce Martlesham Heath w Anglii (ok. 10 km od Ipswich) rozchorowała się po zjedzeniu zupy gdy przez przypadek została dodana cebulka narcyza, te cebulki łatwo można pomylić ze zwykłymi cebulami i stąd właśnie takie przypadkowe zatrucia.

            kwiaty jadalne

Istnieje dużo trujących roślin przy których musimy zachować szczególną ostrożność kiedy je przesadzamy, gdyż z uszkodzonej łodygi lub liścia wypływa toksyczny sok. 
Pamiętajmy aby zawsze umyć ręce, nie przecierać oczu i aby toksyny nie dostały się do jamy ustnej.

Z tego też względu lepiej jest nie umieszczać żadnych kwiatów bezpośrednio na talerzu z podaną potrawą czy deserem lub choćby nawet do zrobienia zdjęcia. Nie nakładanie na talerz rzeczy niejadalnych rozciąga się także do bardzo ostrych papryczek, które mogą być użyte w małych ilościach do przygotowania potrawy ale nie powinny być spożywane na surowo, takich jak papryka serrano, habanero, piri-piri a już w żadnym przypadku papryka dorset naga (wpisana w 2007 roku do Księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki) lub jeszcze ostrzejsza od niej papryka Trinidad Moruga Scorpion.

Informacja tu zawarta wcale nie wyczerpuje tematu roślin jadalnych i niejadalnych. Jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, czy kwiat i roślina nie jest toksyczna - lepiej zachować ostrożność dla własnego bezpieczeństwa.

Zdjęcia: Przykład nr 1 - Przykład nieprawidłowo użytych kwiatów i roślin do dekoracji. Przykład nr 2 - Te same kwiaty i rośliny w dużo lepszej aranżacji bez względu na to czy są toksyczne czy nie.