W dzisiejszych czasach z uporem poszukujemy zdrowych produktów, a szczególnie soków. Reklamy telewizyjne oraz radiowe często kuszą nas ceną i jakością dostępnych soków, nektarów czy napojów. Ale czy warto? Czy wiemy ile wypijamy soku z soku? Etykietka 100% nie daje nam gwarancji. Sprawdźcie sami. Zapraszamy!
Sok – prawdziwa przyjemność
Nie da się ukryć, że prawdziwy sok to ten, który sami wyprodukujemy, wyciskając wspaniały i barwny płyn ze świeżych owoców. Na rynku sokiem nazywamy produkt, który jest idealnie odtworzony, tzn. posiada smak, aromat oraz barwę składnika, z którego miał powstać. Ponadto, najczęściej jego produkcja polega na dokładnym zmieszaniu koncentratu owocowego (odparowanie wody z soku – przez to, koncentrat jest wyjątkowo gęsty) z wodą i ewentualnie jego dosłodzeniem. Każdy sok musi zawierać 85-100% owoców, można do niego dodawać witaminy oraz składniki mineralne, natomiast nie może zawierać konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów.
zdjęcie: Fotola
Nektar – tylko pół przyjemności
Nektar charakteryzuje się niskim, lecz nie najniższym wkładem owocowym lub warzywnym, ponieważ musi mieć min. 25%, a max. 100%. Oprócz wsadu owocowego dodawana jest również woda, substancje słodzące i kwasek cytrynowy. Podobnie jak sok, nektar nie może zawierać konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.
zdjęcie: Fotolia
Napój – nic dobrego
Napój jest najmniej bogatym w owoce „sokiem”. Zawiera on maksymalnie 30% wsadu owocowego oraz substancje słodzące, kwas cytrynowy, barwniki, aromaty a czasami nawet konserwanty.
Jak widzicie, najzdrowszy jest prawdziwy sok. Nektar oraz napój niestety zawierają substancje słodzące, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Zachęcamy Was do samodzielnego wyrobu soku owocowego lub warzywnego oraz do dokładnego czytania etykiet. Smacznego!
Polecamy książkę Beaty Pawlikowskiej, w której znajdziecie doskonałe przepisy na soki i koktajle z całego świata!
Sok – prawdziwa przyjemność
Nie da się ukryć, że prawdziwy sok to ten, który sami wyprodukujemy, wyciskając wspaniały i barwny płyn ze świeżych owoców. Na rynku sokiem nazywamy produkt, który jest idealnie odtworzony, tzn. posiada smak, aromat oraz barwę składnika, z którego miał powstać. Ponadto, najczęściej jego produkcja polega na dokładnym zmieszaniu koncentratu owocowego (odparowanie wody z soku – przez to, koncentrat jest wyjątkowo gęsty) z wodą i ewentualnie jego dosłodzeniem. Każdy sok musi zawierać 85-100% owoców, można do niego dodawać witaminy oraz składniki mineralne, natomiast nie może zawierać konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów.
zdjęcie: Fotola
Nektar – tylko pół przyjemności
Nektar charakteryzuje się niskim, lecz nie najniższym wkładem owocowym lub warzywnym, ponieważ musi mieć min. 25%, a max. 100%. Oprócz wsadu owocowego dodawana jest również woda, substancje słodzące i kwasek cytrynowy. Podobnie jak sok, nektar nie może zawierać konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.
zdjęcie: Fotolia
Napój – nic dobrego
Napój jest najmniej bogatym w owoce „sokiem”. Zawiera on maksymalnie 30% wsadu owocowego oraz substancje słodzące, kwas cytrynowy, barwniki, aromaty a czasami nawet konserwanty.
Jak widzicie, najzdrowszy jest prawdziwy sok. Nektar oraz napój niestety zawierają substancje słodzące, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Zachęcamy Was do samodzielnego wyrobu soku owocowego lub warzywnego oraz do dokładnego czytania etykiet. Smacznego!
Polecamy książkę Beaty Pawlikowskiej, w której znajdziecie doskonałe przepisy na soki i koktajle z całego świata!