Owoce we własnym soku

Łatwy sposób na przygotowanie z tak przygotowanych owoców: kompotów,sałatek i wiele innych.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Owoce we własnym soku
Wszystkie miękkie lub pestkowe owoce można utrwalić w wekach lub twistach bez wody, jedynie z niewielką ilością cukru( na półlitrowy słój-pełna łyżka cukru). Owoce muszą być zupełnie zdrowe, świeże i dojrzałe. Czereśnie lub wiśnie zależnie od przeznaczenia należy wypestkować lub nie.

Układać owoce w dobrze umytych i wyparzonych słojach i posypać cukrem. Następnie zamknąć, ustawić w garnku z sitem, zalać letnią wodą i od chwili zawrzenia gotować na słabym ogniu około 30 min. Gdy słoje wystygną, wyjąć je, wytrzeć i przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Z tak przygotowanych owoców można przyrządzać kompoty, sałatki, dodawać do makaronów, ryży, naleśników lub pierożków.