Sos Sambal Oelek (czytaj: sambal ulek, oelek-kamienny moździerz) to oryginalny, czerwony indonezyjski sos, gęsty rodzaj przecieru, pasta, najprawdopodobniej najostrzejszy sos na świecie. Jest gęstszy niż meksykańska salsa. Sporządzany jest z dojrzałych czerwonych papryczek chili, które dodatkowo są zaprawiane octem winnym, kminkiem, solą i cukrem (ewentualnie limonką). Dzięki temu ma intensywny, bardzo ostry, kwaśno-słony smak.
Stosuje się go praktycznie do wszystkiego. Często stosowany jest jako zamiennik chili. Sambal jest obowiązkowym sosem w każdej indonezyjskiej kuchni a jego popularność można porównać do popularności soli w Europie. Bardzo często stosowany jest w kuchni chińskiej, tajskiej, wietnamskiej oraz japońskiej. Prawie każde danie w Indonezji serwowane jest z odpowiednim do swego charakteru sambalem.
Dostępnych jest wiele różnych sambali: trassi, tomat, bajak, kacang. Prawdziwy zwolennicy uważają, że prawdziwym jest jedynie sambal, na który składniki zostały starte w moździerzu, lecz blender czy mikser z powodzeniem mogą go zastąpić. Doskonale pasuje do mięs a także dań z makaronem czy ryżem. Może być również stosowany jako sos stołowy. Jego ognisty ostry smak można nieco złagodzić dodając gorącą wodę lub mleczko kokosowe.
Stosuje się go praktycznie do wszystkiego. Często stosowany jest jako zamiennik chili. Sambal jest obowiązkowym sosem w każdej indonezyjskiej kuchni a jego popularność można porównać do popularności soli w Europie. Bardzo często stosowany jest w kuchni chińskiej, tajskiej, wietnamskiej oraz japońskiej. Prawie każde danie w Indonezji serwowane jest z odpowiednim do swego charakteru sambalem.
Dostępnych jest wiele różnych sambali: trassi, tomat, bajak, kacang. Prawdziwy zwolennicy uważają, że prawdziwym jest jedynie sambal, na który składniki zostały starte w moździerzu, lecz blender czy mikser z powodzeniem mogą go zastąpić. Doskonale pasuje do mięs a także dań z makaronem czy ryżem. Może być również stosowany jako sos stołowy. Jego ognisty ostry smak można nieco złagodzić dodając gorącą wodę lub mleczko kokosowe.