Poznaj sekret cienkiego ciasta na pizzę!

Do zrobienia cienkiego i chrupiącego ciasta na pizzę używa się mąki, wody, cukru, soli i oliwy. Cienkie ciasto można uzyskać bez drożdży i wyrastania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Poznaj sekret cienkiego ciasta na pizzę!
fot. Adobe stock
Pizza jest włoskim przysmakiem, który można przygotować na cienkim lub grubym cieście. Przygotowany placek smaruje się ziołowym, pomidorowym sosem, na którym układa się wybrane  składniki.

Jak zrobić pizzę na cienkim cieście?

Aby przyrządzić pizzę na cienkim cieście, należy przygotować: mąkę pszenną, ciepłą wodę, świeże drożdże, sól, cukier oraz oliwę z oliwek.
  • Świeże drożdże umieszcza się w misce i rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Następnie dodaje się do nich cukier, sól i mąkę. Miskę odstawia się na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
  • Kolejną porcję mąki przesiewa się przez sito do miski i miesza z solą. W mące należy zrobić wgłębienie, w którym umieszcza się drożdże i ciepłą wodę. Wszystkie składniki miesza się za pomocą łyżki, tak aby mąkę zagarniać do środka. Do całości dodaje się oliwę i starannie łączy się składniki.
  • Ciasto wyrabia się do 15 minut, przykrywa ściereczką i odstawia do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto należy ugnieść, podzielić i uformować z nich cienkie placki.

Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę bez drożdży?

Cienkie ciasto na pizzę można uzyskać bez dodatku drożdży i wyrastania. Składnikami potrzebnymi są: mąka, oliwa, mleko oraz proszek do pieczenia. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, zagnieść ciasto i rozwałkować.

Dodatki do cienkiej, włoskiej pizzy

Cienkie placki na pizzę smaruje się przygotowanym samodzielnie lub kupionym w sklepie sosem pomidorowym. Do tego celu można również wykorzystać zwykły ketchup. Podstawowymi przyprawami do pizzy są suszona bazylia i oregano. Na warstwie sosu układa się ulubione dodatki: pieczarki, paprykę, pomidory, kukurydzę, szynkę, kurczaka etc. Wierzch pizzy posypuje się tartym żółtym serem, mozzarellą lub parmezanem.

Jak długo piec pizzę z cienkiego ciasta?

Przygotowane cienkie placki układa się na blasze posmarowanej oliwą. Piekarnik należy nagrzać do 250 stopni. Czas pieczenia pizzy na cienkim cieście to nie dłużej niż  15-20 minut.