Sos sojowy jest bardzo popularny w kuchni chińskiej i japońskiej. Otrzymuje się go w procesie fermentacji nasion soi, ziaren pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem drożdży, soli i cukru. Występuje on w wielu odmianach, różniących sie od siebie smakiem i konsystencją. Na rynku dostępne są dwa podstawowe sosy: ciemny - stosowany do potraw duszonych i pieczonych oraz jasny - używany do dań krótko smażonych. Jest również łagodny i pikantny sos. Łagodny sos sojowy - to brązowy sos o słodkawym, owocowym smaku, nadaje potrawom wyraźny bukiet smakowo- zapachowy. Jest on często wykorzystywany do przyrządzania deserów i sałatek owocowych oraz ryżu po chińsku z warzywami, schabu w sosie słodko - kwaśnym itp. Pikantny sos sojowy - sos o jasnobrązowym kolorze, ostry w smaku, dodany do potraw doskonale zastępuje sól. Stosuje sie go tylko do pikantnych dań np. zupy jarzynowej z krewetkami, szaszłyków z ryb itp. Istnieje jeszcze bardzo ostry sos sojowy, który oprócz składników podstawowych zawiera również chili, pieprz i cynamon.