Dobre ciasto=dobre pierogi. Jest to jednak zwykle zasadniczy problem dla miłośników przygotowujących pierogi. Przepisów na ciasto pierogowe jest w zasadzie tyle, ilu przyrządzających, a każdy z nich ma swój sposób na uzyskanie pożądanego efektu. Dlatego porad, które maja gwarantować udane ciasto pierogowe jest bardzo wiele i trudno wybrać jedna złota zasadę.
Oto kilka praktycznych , najczęstszych wskazówek, które można wykorzystać:
-Do ciasta należy dodawać gorącej wody
-wszystkie składniki ciasta lepiej mieszać w robocie niż ręcznie, pozwala to uzyskać odpowiednia konsystencję -Zamiast wody można dodać ciepłego mleka lub np. Maślanki dzięki czemu ciasto jest puszyste
-Zamiast oleju dodać oliwy
-gdy ciasto jest zbyt twarde można dodać troszkę drożdży lub łyżkę ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków -wyrobione ciasto należy odstawić na ok.pól godziny i przykryć, można je Przykryć wilgotną sciereczką lub zawinąć w folię.
Oto kilka praktycznych , najczęstszych wskazówek, które można wykorzystać:
-Do ciasta należy dodawać gorącej wody
-wszystkie składniki ciasta lepiej mieszać w robocie niż ręcznie, pozwala to uzyskać odpowiednia konsystencję -Zamiast wody można dodać ciepłego mleka lub np. Maślanki dzięki czemu ciasto jest puszyste
-Zamiast oleju dodać oliwy
-gdy ciasto jest zbyt twarde można dodać troszkę drożdży lub łyżkę ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków -wyrobione ciasto należy odstawić na ok.pól godziny i przykryć, można je Przykryć wilgotną sciereczką lub zawinąć w folię.