Wielkością przypomina śliwkę i występuje w 8 odmianach barwnych, ale najbardziej znana jest odmiana czerwona. Jest owocem jagodowym o jajowatym kształcie.
Jest to lekko słodki owoc, przy czym przy skórce jest mniej słodki, a im dalej w głąb - staje się słodszy. Przypomina w smaku także mango i passio fruit. Żeby go zjeść wydrążamy łyżeczką jego wnętrze. W środku ma pomarańczowo-zielony miąższ z czarnymi pestkami.
W kuchni wykorzystywany jest jako warzywo i owoc. Można dodawać go także do zup. Zmiksowany da się używać do drinków. Można zrobić z niego dżemy, soki, sosy, dodawać do lodów. Sprawdzi się także w zupach warzywnych.
Można go podawać w sałatkach zamiast pomidora z fetą i mozzarellą. Polecany jest także do przetworów na słodko jak dżem z pomidorów zielonych lub wytrawnie np. chutney z pomidorów. Żeby złagodzić jego cierpki smak można posypać go cukrem lub polać miodem.
Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, Ma mało kalorii w 100 g, bo tylko 33. Jest bogaty w potas, witaminy z grupy B, A, C. E. Zawiera 85 % wody i 5 % cukru. Polecany jest osobom na diecie odchudzającej. Zawiera bardzo mało tłuszczu.
Do Europy trafia do nas jesienią , zimą i wiosną. Uprawiany jest także jako roślina ozdobna. Powinno się go kupować jak pomidora, i nie powinien być za twardy i nie za miękki.
Poznaj lepiej ten niezwykły owoc! >>>