Już w listopadzie nie którzy z nas zaczynają myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Okres przedświąteczny jest pełen oczekiwania, radości. Jest to czas pełen przemyśleń, ale nie tylko duchowo przygotowujemy się do Świąt. Zaczynami zastanawiać się nad prezentami i świątecznym menu.
Chcę podzielić się z Wami kilkoma radami dotyczących ryby, nauczyła mnie ich moja mama, która z kolei nauczyła się od mojej babci.
-ryba będzie smaczniejsza jeżeli będziemy ją smażyć na oleju z dodatkiem masła;
-podczas gotowania ryby dobrze jest wlać do wody odrobinę octu, wówczas będzie ona smaczniejsza i nie rozpadnie się podczas gotowania (co często się zdarza);
-karp straci posmak mułu jeżeli umyjemy go zimną wodą z dużą ilością soli (1 szkl na 1 litr wody)
-podczas smażenia wrzucone na patelnię surowe plasterki ziemniaka zapobiegają wydzielaniu się nie miłego zapachu ryby.
Chcę podzielić się z Wami kilkoma radami dotyczących ryby, nauczyła mnie ich moja mama, która z kolei nauczyła się od mojej babci.
-ryba będzie smaczniejsza jeżeli będziemy ją smażyć na oleju z dodatkiem masła;
-podczas gotowania ryby dobrze jest wlać do wody odrobinę octu, wówczas będzie ona smaczniejsza i nie rozpadnie się podczas gotowania (co często się zdarza);
-karp straci posmak mułu jeżeli umyjemy go zimną wodą z dużą ilością soli (1 szkl na 1 litr wody)
-podczas smażenia wrzucone na patelnię surowe plasterki ziemniaka zapobiegają wydzielaniu się nie miłego zapachu ryby.