Sposoby na niewykorzystane produkty spożywcze

Po świętach zapewne zostaje nam wiele niewykorzystanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak je spożytkować.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sposoby na niewykorzystane produkty spożywcze
fot. Fotolia

Każde święta w polskim domu, to przede wszystkim okazja do delektowania się smakiem wspaniałych i wyjątkowych potraw. Gdy mijają świąteczne dni, w naszych lodówkach pozostają zazwyczaj bardzo duże ilości jedzenia. Część z nich na pewno zjemy w ciągu kolejnych dni, jednak spora część się zepsuje i zostanie wyrzucona. Aby tego uniknąć, w pierwszej kolejności powinniśmy spożyć dania zawierające majonezy, kremy i surowe produkty. Z innych możemy stworzyć nowe połączenia. 

Oto kilka moich pomysłów na drugie życie produktów spożywczych:
1. Czekoladowe figurki - baranki, zajączki i jajka z czekolady czasem nie są zrobione z najwyższej jakości czekolady lub nie ma na nią wielu amatorów. Świetnym pomysłem jest więc przetopienie ich na polewę do ciast, starcie na posypkę do deserów lub upieczenie np. czekoladowego brownie.

2. Ciasta - te bez dodatku kremów, czy owoców mogą stanowić spód do tart, serników, czy szarlotek. Wystarczy rozdrobnić suche ciasto, dodać do niego masło i wykleić formę przed zapieczeniem. Wspaniałym pomysłem są też bajaderki. Należy do resztek ciast dodać np. powidła, kakao, odrobinę rumu i bakalie, dokładnie wymieszać i uformować małe kulki. Po oblaniu polewą lub obsypaniu kakao uzyskamy wspaniały deser.

3. Mięsa - z gotowanych szynek i innych wędlin możemy przygotować np. sałatki makaronowe, czy ryżowe. Wszystkie pieczone mięsa i kiełbasy świetnie sprawdzą się do przygotowania bigosu. Na wędzonce możemy ugotować zupy, jak grochówka, czy krupnik. Ze zwykłej kiełbasy przygotować fasolkę po bretońsku, a białą zapiec w piekarniku z majerankiem i cebulą.

4. Pieczywo - tak jak większość produktów, możemy zamrozić. Czerstwe bułki możemy oczywiście zetrzeć i wykorzystać jako tartą bułkę, a chleb, który stracił już swoją świeżość, spożyć w postaci tostów, podsmażyć w jajku na patelni lub ponakrajany zapiec w całości z serem i szczypiorkiem.


Potrzebujesz więcej porad jak wykorzystać resztki? Zajrzyj TUTAJ >>>