Super zdrowy olej rzepakowy

Olej bardzo zdrowy i dodatkowo ekologiczny będzie produkowany przez naukowców z Lublina.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Super zdrowy olej rzepakowy
Olej bardzo zdrowy i dodatkowo ekologiczny będzie produkowany przez naukowców z Lublina. W przyszłym roku już ma ruszyć niewielka linia produkcyjna w Instytucie Agrofizyki PAN w Lublinie, naukowcy kompletują już urządzenia.

Czym olej z rzepaku będzie się różnił od innych?

Olej, który będzie przeznaczony wyłącznie do sałatek, bogaty ma być w antyutleniacze, a nazywał się będzie nazywał "Kropla zdrowia.” Wcześniej naukowcy pozyskali go w warunkach laboratoryjnych i badania potwierdziły jego właściwości.

Wysokie prozdrowotne zalety olej zawdzięczać będzie ekologicznym uprawom rzepaku oraz specjalnym warunkom produkcji. Silos, w którym przechowywane będą ziarna rzepaku ma być chłodzony i wypełniony azotem. Z kolei olej będzie tłoczony na zimno, bez dostępu tlenu ani światła.

Co ciekawe gotowy produkt będzie pakowany w małe, jednorazowe pojemniczki, które otwierane mają być tylko na chwilę przed dodaniem do potraw. Opakowania też będą wypełnione azotem.

Naukowcy tłumaczą, że w drobiazgowej i uważnej produkcji chodzi o to, żeby zachować w oleju cenne dla zdrowia związki, których nie brakuje w rzepaku, takie jak karotenoidy, tokoferole, sterole. Wszystkie one są one niezwykle wrażliwe na światło i tlen. Nazywane są one czasem „wymiataczami wolnych rodników”, bo pomagają ustrzec przed chorobami takimi jak nowotwory, choroby serca czy choroba Parkinsona.