Dalekowschodnie potrawy nierzadko uchodzą za trudne i pracochłonne. Nic podobnego! W kuchni chińskiej, tajskiej i innych czas przygotowania ogranicza się do minimum, tak by składniki dania zachowały świeżość, chrupką konsystencję i świeży, pełny smak. To dlatego tak rozpowszechnione jest w tamtych stronach smażenie w woku. Metoda „stir–fry”, czyli „mieszaj i smaż” gwarantuje charakterystyczny dla kuchni Azji aromat.
Składniki potraw wcale nie są wyszukane i drogie. W większości dodaje się do nich wszystkie świetnie znane nam warzywa, tylko drobniej pokrojone, zwykle w cienkie paski. Podobnie jest z mięsami, których tajemnica smaku kryje się w marynowaniu w aromatycznej marynacie. A grzyby shiitake i mun nie są już trudno dostępne i kosztowne. Zresztą w razie potrzeby można je z powodzeniem zastąpić np. boczniakami, pieczarkami czy suszonymi leśnymi grzybami.
Niezbędne przyprawy i dodatki, jak olej sezamowy, sosy do woka, curry w paście czy suszone chili dostaniesz bez najmniejszych problemów w wielu supermarketach.
Pyszne azjatyckie danie:
Nasi goreng, czyli smażony ryż: w woku na 4 łyżkach oleju podsmaż na rumiano 30 dag pokrojonej w paseczki wołowiny oraz pokrojone warzywa ( 20 dag mrożonej fasolki szparagowej, pęczek dymki, 2 papryki). Gdy warzywa będą chrupkie, dodaj 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu i 5 łyżek sosu do woka Vitasia. Wymieszaj i razem mocno podgrzej.
Nasza rada:
Smażone potrawy kuchni azjatyckiej powinny być podawane bardzo gorące. Serwuj je więc od razu po przyrządzeniu
Smak Azji: Liczi, czyli niezwykłe „chińskie śliwki”
Liczi to owoce długowiecznego drzewa, pochodzącego z południa Chin. Nazywane są „chińskimi śliwkami” lub „chińskimi malinami”. Mają cienką, kruchą skorupkę, pod którą kryje się delikatny, perłowy miąższ. Jest słodki, lekko kwaskowaty, jego smak przypomina nieco dżem z płatków róży. Owoce liczi są dość nietrwałe, dlatego warto kupować je już przetworzone, w zalewie – np. marki Vitasia. Można dodawać je do sałatek, ale także do mięs, ryb i owoców morza (świetnie smakują np. z krewetkami). Można dekorować nimi także lody, ciasta i inne desery.
Źródło: Pani domu
Składniki potraw wcale nie są wyszukane i drogie. W większości dodaje się do nich wszystkie świetnie znane nam warzywa, tylko drobniej pokrojone, zwykle w cienkie paski. Podobnie jest z mięsami, których tajemnica smaku kryje się w marynowaniu w aromatycznej marynacie. A grzyby shiitake i mun nie są już trudno dostępne i kosztowne. Zresztą w razie potrzeby można je z powodzeniem zastąpić np. boczniakami, pieczarkami czy suszonymi leśnymi grzybami.
Niezbędne przyprawy i dodatki, jak olej sezamowy, sosy do woka, curry w paście czy suszone chili dostaniesz bez najmniejszych problemów w wielu supermarketach.
Pyszne azjatyckie danie:
Nasi goreng, czyli smażony ryż: w woku na 4 łyżkach oleju podsmaż na rumiano 30 dag pokrojonej w paseczki wołowiny oraz pokrojone warzywa ( 20 dag mrożonej fasolki szparagowej, pęczek dymki, 2 papryki). Gdy warzywa będą chrupkie, dodaj 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu i 5 łyżek sosu do woka Vitasia. Wymieszaj i razem mocno podgrzej.
Nasza rada:
Smażone potrawy kuchni azjatyckiej powinny być podawane bardzo gorące. Serwuj je więc od razu po przyrządzeniu
Smak Azji: Liczi, czyli niezwykłe „chińskie śliwki”
Liczi to owoce długowiecznego drzewa, pochodzącego z południa Chin. Nazywane są „chińskimi śliwkami” lub „chińskimi malinami”. Mają cienką, kruchą skorupkę, pod którą kryje się delikatny, perłowy miąższ. Jest słodki, lekko kwaskowaty, jego smak przypomina nieco dżem z płatków róży. Owoce liczi są dość nietrwałe, dlatego warto kupować je już przetworzone, w zalewie – np. marki Vitasia. Można dodawać je do sałatek, ale także do mięs, ryb i owoców morza (świetnie smakują np. z krewetkami). Można dekorować nimi także lody, ciasta i inne desery.
Źródło: Pani domu