Surówki - na zdrowie

surówki doskonałe na zdrowie i urodę

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Surówki - na zdrowie
Kolorowa, ładnie podana surówka wygląda na stole bardzo dekoracyjnie. Surówki przyrządzamy zawsze krótko przed spożyciem, ponieważ mają wówczas najwyższą wartość odżywczą. Przyprawiamy śmietaną, majonezem, oliwą lub solą, pieprzem i zieleniną. Owoców i warzyw z których można robić różne surówki, dziennie powinno się zjadać minimum 1/2 kg. To warunek zachowania zdrowia. W okresie zimowym surówki to jedno z podstawowych źródeł witaminy C. Najlepsza i najłatwiej przyswajana jest ze źródeł naturalnych. Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży. Najłatwiej dostępnym i najtańszym jest kwaszona kapusta i zielona pietruszka. Codziennie spożywane surówki z dodatkiem zieleniny zaspakaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i uodparniają przeciwko chorobom. Należy jeść surówki w trosce o zdrowie i urodę.