Bazar Różyckiego
"Któżby mógł sądzić, że pommes de terre a` la maitre d'hôtel znaczy nic innego jak kartofle na jarzynę gotowane z pietruszką!"
Powyższy cytat lubelskiego autora poradników kulinarnych idealnie odnosi się do wpływów kuchni francuskiej oraz włoskiej. To Włosi nauczyli społeczność rejonu warszawskiego, jak dobrze przygotowywać podroby. Z czasem oczywistym stał się fakt, że uczeń przewyższył mistrza.
Francuzi zaś wprowadzili Mazowsze w cukierniczy zapał. Słynna wuzetka staje na czele warszawskich deserów. Tuż za nią ustawiają się fafernuchy, czyli małe ciasteczka o pieprznym smaku z posmakiem miodu i cynamonu, pańska skórka, która jest słynnym warszawskim cukierkiem o bardzo słodkim smaku na bazie mleka i miodu oraz sójka mazowiecka.
Warszawskie przystawki
Już od dawna wiadomo, że na jour-fix bądź na przyjęcia a ’la fourchette podawane są wreszczki, czyli biała kiełbasa gotowana w piwie oblana sosem cebulowym, salceson wizytowy lub Maciek mazowiecki, który jest gotowanym faszerowanym żołądkiem.
Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni mazowieckiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.
A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych województwa mazowieckiego:
Sławę wielu potraw, zawdzięczamy praskiemu bazarowi Różyckiego. To tam rozkwitły obecne sztandarowe dania Warszawy, m.in. flaki po warszawsku, które podawane są z pulpetami oraz pyzy warszawskie. Ze względu na dużą ilość owoców i grzybów, które występują na Mazowszu możemy mówić, że Warszawa jest kolebką innych bardzo znanych potraw polskich. Zaliczamy do nich m.in. zupę grzybową oraz zupę pomidorową. Mnogość lasów i pól uprawnych w tych rejonach obfitowała w dziczyznę, która królowała na mazowieckich dworach. Oprócz dziczyzny w kuchni warszawskiej znajdziemy także takie dania jak, kaczkę pieczoną z jabłkami czy zupę cebulową.
"Któżby mógł sądzić, że pommes de terre a` la maitre d'hôtel znaczy nic innego jak kartofle na jarzynę gotowane z pietruszką!"
Powyższy cytat lubelskiego autora poradników kulinarnych idealnie odnosi się do wpływów kuchni francuskiej oraz włoskiej. To Włosi nauczyli społeczność rejonu warszawskiego, jak dobrze przygotowywać podroby. Z czasem oczywistym stał się fakt, że uczeń przewyższył mistrza.
Francuzi zaś wprowadzili Mazowsze w cukierniczy zapał. Słynna wuzetka staje na czele warszawskich deserów. Tuż za nią ustawiają się fafernuchy, czyli małe ciasteczka o pieprznym smaku z posmakiem miodu i cynamonu, pańska skórka, która jest słynnym warszawskim cukierkiem o bardzo słodkim smaku na bazie mleka i miodu oraz sójka mazowiecka.
Warszawskie przystawki
Już od dawna wiadomo, że na jour-fix bądź na przyjęcia a ’la fourchette podawane są wreszczki, czyli biała kiełbasa gotowana w piwie oblana sosem cebulowym, salceson wizytowy lub Maciek mazowiecki, który jest gotowanym faszerowanym żołądkiem.
Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni mazowieckiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.
A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych województwa mazowieckiego:
- Kozi ser twarogowy z Cegłowa
- Kozi ser twarogowy suszony
- Ser ziemny z Kornicy
- Polędwica kurpiowska
- Polędwiczki wędzone podsuszane
- Pasztet z Sobień Jezior
- Kiełbasa ojcowa s Sobień Jezior
- Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
- Kogutki z Radziwiłłowa
- Pasztet domowy szydłowiecki
- Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną
- Kiełbasa szydłowiecka pieczona z oczkiem
- Kiełbasa staropolska szydłowiecka
- Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego
- Perliczki z Grabiny Radziwiłłowej
- Kapłon staropolski (kapłun staropolski)
- Bolimowski gołąb nadworny ryś
- Pularda mazowiecka
- Czarna kiszka ze Starych Litewnik
- Kiełbasa palcówka
- Maciek mazowiecki
- Szynka pieczona w chlebie
- Salceson wizytowy
- Szynka zdziechowska
- Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
- Szynka dębowa z tynki
- Pasta rybna z Radziwiłłowa
- Śledź w oleju z Radziwiłłowa
- Podchmielone wisienki zakroczymskie
- Konfitura wiśniowa zakroczymska
- Jabłka grójeckie
- Czosnek latowicki
- Papryka przytycka
- Marmolada z antonówek
- Sójka mazowiecka
- Pańska skórka
- Baba z chleba żytniego
- Fafernuchy
- Chleb razowy radziwiłłowski
- Chleb żytnie ciemny z Grębkowa
- Mazowieckie ciasta ze skwarek
- Bułki drożdżowe jagodzianki
- Nadbużański chleb wiejski na zakwasie
- Mazowieckie masło klarowane
- Olej lniany tłoczony na zimno
- Masło z kwaśnej śmietany
- Miód nadbużański
- Miód kurpiowski
- Miody z Grębkowa
- Miody mariańskie
- Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy
- Kapusta z olejem lnianym i grzybami
- Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”
- Ślimak winny z Radziwiłłowa
- Rosół dworski z kapłona
- Czarnina ze Mchowa
- Kornickie jaja faszerowane
- Naleśniki starokornickie
- Nalewka wiśniowa zakroczymska
- Piwo z Ciechanowa
- Miodowe piwo mazowieckie
- Likier jajeczny radziwiłłowski
- Miodolada mazowiecka
- Kompot z jabłek z Radziwiłłowa
- Lipówka kórnicka
- Soki miodowe z Grębkowa
- Jaja z Radziwiłłowa
- Makaron radziwiłłowski
- Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
k.tyczynski
redakcja
Dziękujemy za zwrócenie uwagi :) Już poprawione :)