Kuchnia regionalna - województwo mazowieckie

  • 2

Czy istnieje kuchnia warszawska? Oczywiście, że tak! Niestety, podobnie jak kuchnia łódzka jest trochę zapomniana. Niemały wpływ miały na nią sąsiednie województwa, jednak zachowała swoją tożsamość. Zobaczcie, jakie potrawy są dla niej charakterystyczne!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kuchnia regionalna - województwo mazowieckie
fot. Fotolia
Bazar Różyckiego
 
Sławę wielu potraw, zawdzięczamy praskiemu bazarowi Różyckiego. To tam rozkwitły obecne sztandarowe dania Warszawy, m.in. flaki po warszawsku, które podawane są z pulpetami oraz pyzy warszawskie. Ze względu na dużą ilość owoców i grzybów, które występują na Mazowszu możemy mówić, że Warszawa jest kolebką innych bardzo znanych potraw polskich. Zaliczamy do nich m.in. zupę grzybową oraz zupę pomidorową. Mnogość lasów i pól uprawnych w tych rejonach obfitowała w dziczyznę, która królowała na mazowieckich dworach. Oprócz dziczyzny w kuchni warszawskiej znajdziemy także takie dania jak, kaczkę pieczoną z jabłkami czy zupę cebulową.
 
"Któżby mógł sądzić, że pommes de terre a` la maitre d'hôtel  znaczy nic innego jak kartofle na jarzynę gotowane z pietruszką!"

Powyższy cytat lubelskiego autora poradników kulinarnych  idealnie odnosi się do wpływów kuchni francuskiej oraz włoskiej. To Włosi nauczyli społeczność rejonu warszawskiego, jak dobrze przygotowywać podroby. Z czasem oczywistym stał się fakt, że uczeń przewyższył mistrza.
 
Francuzi zaś wprowadzili Mazowsze w cukierniczy zapał. Słynna wuzetka staje na czele warszawskich deserów. Tuż za nią ustawiają się fafernuchy, czyli małe ciasteczka o pieprznym smaku z posmakiem miodu i cynamonu, pańska skórka, która jest słynnym warszawskim cukierkiem o  bardzo słodkim smaku  na bazie mleka i miodu  oraz sójka mazowiecka.
 


Warszawskie przystawki
 
Już od dawna wiadomo, że na jour-fix bądź na przyjęcia a ’la  fourchette podawane są wreszczki, czyli biała kiełbasa gotowana w piwie oblana sosem cebulowym, salceson wizytowy lub Maciek mazowiecki, który jest gotowanym faszerowanym żołądkiem.

Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni mazowieckiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.

                                             

A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych województwa mazowieckiego:
  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa
  • Kozi ser twarogowy suszony
  • Ser ziemny z Kornicy
  • Polędwica kurpiowska
  • Polędwiczki wędzone podsuszane
  • Pasztet z Sobień Jezior
  • Kiełbasa ojcowa s Sobień Jezior
  • Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
  • Kogutki z Radziwiłłowa
  • Pasztet domowy szydłowiecki
  • Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną
  • Kiełbasa szydłowiecka pieczona z oczkiem
  • Kiełbasa staropolska szydłowiecka
  • Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego
  • Perliczki z Grabiny Radziwiłłowej
  • Kapłon staropolski (kapłun staropolski)
  • Bolimowski gołąb nadworny ryś
  • Pularda mazowiecka
  • Czarna kiszka ze Starych Litewnik
  • Kiełbasa palcówka
  • Maciek mazowiecki
  • Szynka pieczona w chlebie
  • Salceson wizytowy
  • Szynka zdziechowska
  • Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
  • Szynka dębowa z tynki
  • Pasta rybna z Radziwiłłowa
  • Śledź w oleju z Radziwiłłowa
  • Podchmielone wisienki zakroczymskie
  • Konfitura wiśniowa zakroczymska
  • Jabłka grójeckie
  • Czosnek latowicki
  • Papryka przytycka
  • Marmolada z antonówek
  • Sójka mazowiecka
  • Pańska skórka
  • Baba z chleba żytniego
  • Fafernuchy
  • Chleb razowy radziwiłłowski
  • Chleb żytnie ciemny z Grębkowa
  • Mazowieckie ciasta ze skwarek
  • Bułki drożdżowe jagodzianki
  • Nadbużański chleb wiejski na zakwasie
  • Mazowieckie masło klarowane
  • Olej lniany tłoczony na zimno
  • Masło z kwaśnej śmietany
  • Miód nadbużański
  • Miód kurpiowski
  • Miody z Grębkowa
  • Miody mariańskie
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy
  • Kapusta z olejem lnianym i grzybami
  • Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”
  • Ślimak winny z Radziwiłłowa
  • Rosół dworski z kapłona
  • Czarnina ze Mchowa
  • Kornickie jaja faszerowane
  • Naleśniki starokornickie
  • Nalewka wiśniowa zakroczymska
  • Piwo z Ciechanowa
  • Miodowe piwo mazowieckie
  • Likier jajeczny radziwiłłowski
  • Miodolada mazowiecka
  • Kompot z jabłek z Radziwiłłowa
  • Lipówka kórnicka
  • Soki miodowe z Grębkowa
  • Jaja z Radziwiłłowa
  • Makaron radziwiłłowski
  • Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej