Flagi zrobione z jedzenia cz. I

  • 2

Proste produkty spożywcze, dzięki którym można osiągnąć tak niesamowite efekty wizualne. Jeśli nigdy w życiu nie przyszłoby Wam do głowy, że można zjeść... flagę - to obejrzycie naszą galerię!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Flagi zrobione z jedzenia cz. I
fot. www.zalajkowane.pl
Rok temu w Sydney w Australii odbył się Międzynarodowy Festiwal Jedzenia. Zaprezentowano na nim flagi różnych państw. Ciekawe jest to, że przygotowano je wykorzystując charakterystyczne produkty spożywcze danego kraju.

Pomysłodawcą tego projektu była Agencja Marketingowa WHYBIN TBWA. Te niezwykłe kompozycje wyglądają bardzo apetycznie. Flagi, które można zjeść? To bardzo oryginalny pomysł. Zapraszamy do oglądania naszej galerii i podziwiania zdjęć!

1. Australia

Flaga tego kraju została wykonana z ciasta faszerowanego mięsem. Tradycyjna kuchnia Australii swego czasu czerpała z angielskich potraw (to dzięki emigrantom i zesłańcom). Z czasem dania Australijczyków zdominowało mięso z różnymi dodatkami (np. warzywami).

Ten przysmak, który pokazuje mapa, to pie australijskie. Przygotowywane jest zazwyczaj z ciasta francuskiego lub kruchego wypełnionego mięsem. Z dodatkiem warzyw i sosu smakuje wyśmienicie!


Źródło: www.zalajkowane.pl

2. Brazylia

Flagę tego państwa zrobiono z owoców. Możemy na niej dostrzec: limonkę, ananasa i marakuję. Kuchnia brazylijska to połączenie wpływów afrykańskich i portugalskich, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Główną atrakcją Brazylii są jednak smaczne owoce.

Oprócz tych, które znajdują się na mapie, w tym kraju można zjeść: świeżą papaję, banana, różową acerolę (produkuje się z niej przede wszystkim soki) czy owoce gujawy (mają żółty kolor, najczęściej robi się z nich przetwory, ponieważ szybko się psują).


Źródło: www.zalajkowane.pl

3. Chiny

Kraj ten słynie z tak zwanego "smoczego owocu", którym jest pitaja oraz karamboli. Truskawkowa gruszka (pitaja) pochodzi z Meksyku, ale obecnie uprawiana jest także w Azji.

Ma oryginalny wygląd i niesamowity smak. Pod grubą, delikatną, różową skórką znajduje się miąższ - może być biały lub różowy, w środku miąższu dostrzec można małe, czarne pestki.

Karambola - gwieździsty owoc - przypomina dużą gruszkę. Kiedy się go rozpołowi, wygląda jak gwiazda. Ma wydłużony kształt i 5 żeber, które oddzielone są od siebie rowkami. W zależności od odmiany może być słodki lub kwaskowaty.


Źródło: www.zalajkowane.pl

4. Francja

Pewnie wszyscy wiedzą, że Francuzi uwielbiają sery. Na ich fladze można zobaczyć także winogrono. Owoce te rosną w całym państwie, najwięcej jednak winogron uprawia się na południu.

Mieszkańcy tego kraju przykładają wielką wagę do serów. Producenci strzegą swoich przepisów i tajników wyrabiania. Podczas ich produkcji przestrzega się rygorystycznie wszystkich zaleceń - to właśnie dzięki temu francuskie sery są tak smaczne.


Źródło: www.zalajkowane.pl

5. Grecja

To państwo słynie z oliwek i sera feta. O kuchni greckiej mówi się, że jest zdrowa i prosta. Grecy często używają oliwy z oliwek, warzyw oraz świeżych ziół i czosnku.

Niektóre dania, które są obecnie popularne w Grecji, mają długą tradycję, bo przyrządzane są nawet od starożytności. Przykładem może być bałkański ser feta. Jest serem miękkim, ma około 40 % zawartości tłuszczu. Grecja nazywana bywa także rajem oliwek.


Źródło: www.zalajkowane.pl

6. Szwajcaria

W tym państwie popularnymi produktami spożywczymi są szynka i ser. To właśnie w tym państwie produkowany jest jeden z najsłynniejszych serów na świecie, którym jest ser gruyere. Niektórzy uważają, że wokół niego kręci się codzienność Szwajcarów. Całe rodziny uczestniczą w produkcji tego sera.


Źródło: www.zalajkowane.pl

Być może, gdyby w szkołach pokazywano właśnie takie flagi, dzieci zapamiętałyby nie tylko ich wygląd, lecz także to, z czego dane państwo słynie.

A czy ktoś z Was widział już wcześniej takie prezentacje flag? A może zajmujecie się czymś podobnym? Jeśli tak, to zapraszamy do podzielenia się z nami swoimi umiejętnościami!



Zobacz także 4 niesamowite dania prosto z Pekinu >>>