Bigos bądź zasmażana kapusta z grzybami to podstawowy rarytas swiątecznego stołu, alternatywa na ten smakoły jest kapusta z winem - aromatyczna i równie smaczna.
Kapustę kiszoną odciskamy, grzybki myjemy zalewamy szklanką wody i podgotowujemy. Cebulkę kroimy w piórka, nastepnie podsmażamy na maśle i zalawamy winem. Gdy jedna trzecia wina odparuje dodajemy kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone grzybki.
Kapustę kiszoną odciskamy, grzybki myjemy zalewamy szklanką wody i podgotowujemy. Cebulkę kroimy w piórka, nastepnie podsmażamy na maśle i zalawamy winem. Gdy jedna trzecia wina odparuje dodajemy kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone grzybki.