Składniki
-1kg kiszonej kapusty
-50g suszonych borowików
-10 suszonych śliwek
-duża cebula
-łyżka planty
-2 liście laurowe
-2 ziarnka ziela angielskiego
-przyprawa uniwersalna
-sól
-pieprz
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
Sposób przygotowania
1. Wyciśnij sok z kiszonej kapusty. Odstaw go do lodówki, przyda się w przypadku, gdy kapusta okaże się za słodka. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Wystudź. Odciśnij wodę. Kapustę zalej świeżą wodą.
2. Grzyby przelej zimną wodą. Odciśnij. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na plancie. Do kapusty dodaj grzyby, śliwki i cebulę. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
3. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (pamiętaj o mieszaniu). Następnie wystudź i odstaw do lodówki. Kolejnego dnia duś kapustę jeszcze ok. 2 godziny. Wystudź i zamroź. Po rozmnożeniu gotuj ok. 30 minut.
Zobacz film jak zrobić Wigilijną kapustę z grzybami
Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
-1kg kiszonej kapusty
-50g suszonych borowików
-10 suszonych śliwek
-duża cebula
-łyżka planty
-2 liście laurowe
-2 ziarnka ziela angielskiego
-przyprawa uniwersalna
-sól
-pieprz
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
Sposób przygotowania
1. Wyciśnij sok z kiszonej kapusty. Odstaw go do lodówki, przyda się w przypadku, gdy kapusta okaże się za słodka. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Wystudź. Odciśnij wodę. Kapustę zalej świeżą wodą.
2. Grzyby przelej zimną wodą. Odciśnij. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na plancie. Do kapusty dodaj grzyby, śliwki i cebulę. Przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
3. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (pamiętaj o mieszaniu). Następnie wystudź i odstaw do lodówki. Kolejnego dnia duś kapustę jeszcze ok. 2 godziny. Wystudź i zamroź. Po rozmnożeniu gotuj ok. 30 minut.
Zobacz film jak zrobić Wigilijną kapustę z grzybami
Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Nina W.