Każda z nas z pewnością przyzna, że najlepszymi kucharkami na świecie są nasze własne babcie i mamy, które z pokolenia na pokolenie przekazują nam tajniki sztuki kulinarnej. Dzięki nim nowoczesne gospodynie mogą chwalić się puszystym sernikiem, idealnie ugotowanym makaronem i chrupiącymi pierniczkami na święta Bożego Narodzenia. A skoro już przy tym jesteśmy, to wiecie, co zrobić by nasze ciasteczka szybko skruszały i twarde niegdyś pierniki stały się jadalne? Jest na to prosty sposób, wystarczy dorzucić do puszki z wypiekami pokrojone jabłko. Ciastka wchłoną jego soki i w bardzo krótkim czasie staną się miękkie i kruche. Najlepiej przechowywać je wówczas w słojach ze szczelnym zamknięciem lub metalowych pojemnikach z wieczkiem. Takie domowe wypieki można także ozdobić własnoręcznie przygotowanym lukrem. Nasze babcie robiły go z cukru pudru oraz soku z cytrusa. Naturalnymi barwnikami stawała się kurkuma, sok z buraka albo z wiśni. Może warto przetestować ten przepis i pokazać jak wiele rzeczy można przygotować samodzielnie, z ekologicznych składników. W temacie ciast warto także wspomnieć o idealnym cieście ucieranym. Jeżeli chcemy przed naszymi gośćmi postawić ideał musimy zainwestować w drewnianą pałkę i makutrę - o mikserze i chodzeniu na skróty można zapomnieć. Poza tymi oryginalnymi narzędziami musimy pamiętać o pokojowej temperaturze wszystkich składników. Dzięki temu połączą się ze sobą bez problemu, a my utrzemy ciasto na babkę o jakim do tej pory tylko marzyliśmy.
Jak utrzymać idealny kolor barszczu oraz zamrozić nieposklejane uszka oraz pierogi?
Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych, dwunastu potraw na stole wigilijnym. Główną cechą rozpoznawczą dobrze przygotowanej zupy jest jej kolor. By nasz barszcz czerwony był prawdziwie rubinowy i zachwycił wszystkich swoim intensywnym, aromatycznym smakiem pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej proporcji buraków względem wody oraz o wcześniejszym jej zakwaszeniu (może być octem). Ta prosta porada sprawi, że nasz barszczyk będzie kusił swoim kolorem, a plama na obrusie będzie wspaniałą pamiątką po idealnej potrawie. Pierogi z grzybami lub uszka nie muszą być tylko wigilijnym przysmakiem. Jeżeli przygotowaliśmy je z nadwyżką warto je zamrozić i wykorzystać w inne zimowe popołudnie. By nasze uszka i pierogi się nie posklejały należy rozłożyć je równomiernie na papierze do pieczenia lub bawełnianej ściereczce i na około godzinę schłodzić je w szufladzie zamrażalki. Tak zmrożone produkty możemy już tylko poporcjować i zamrozić w specjalnie przeznaczonych do tego woreczkach. Jeżeli mamy mało miejsca warto pomyśleć o piętrowym układaniu uszek - każde piętro przekładamy papierem do pieczenia, nasze wyroby na pewno się nie posklejają.
Ryba - jak ją szybko oczyścić, pozbawić ości, dobrać do potraw
I na koniec jeszcze kilka świątecznych porad dotyczących największego przysmaku: ryb różnego rodzaju. Szybko oczyścimy rybę z łusek, jeżeli przed tą czynnością zanurzymy ją we wrzątku. Kilka sekund wystarczy, by potem z łatwością usunąć srebrne oczka nożem. Jeżeli kupiliśmy za słone śledzie powinniśmy zaserwować im kąpiel w mleku, która skutecznie wyciągnie sól i nada im delikatności oraz miękkości. Gdy lubimy serwować filety z karpia ponacinajmy go od wewnętrznej strony (bez naruszania skóry) i ponacierajmy ją cytryną. Po 24 godzinach w lodówce najbardziej uciążliwe ości powinny być miękkie i łatwe do usunięcia. Ryba po grecku to pozycja obowiązkowa na Waszym stole wigilijnym? Kombinacja warzyw w pomidorowym sosie idealnie współgra z białymi rybami morskimi, dlatego spośród wszystkich gatunków najbardziej polecamy dorsza, mintaja, mirunę lub morszczuka.
Jeżeli chcecie uzupełnić nasz świąteczny poradnik zapraszamy do dzielenia się swoimi pomysłami i poradami w komentarzach.
Jak utrzymać idealny kolor barszczu oraz zamrozić nieposklejane uszka oraz pierogi?
Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych, dwunastu potraw na stole wigilijnym. Główną cechą rozpoznawczą dobrze przygotowanej zupy jest jej kolor. By nasz barszcz czerwony był prawdziwie rubinowy i zachwycił wszystkich swoim intensywnym, aromatycznym smakiem pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej proporcji buraków względem wody oraz o wcześniejszym jej zakwaszeniu (może być octem). Ta prosta porada sprawi, że nasz barszczyk będzie kusił swoim kolorem, a plama na obrusie będzie wspaniałą pamiątką po idealnej potrawie. Pierogi z grzybami lub uszka nie muszą być tylko wigilijnym przysmakiem. Jeżeli przygotowaliśmy je z nadwyżką warto je zamrozić i wykorzystać w inne zimowe popołudnie. By nasze uszka i pierogi się nie posklejały należy rozłożyć je równomiernie na papierze do pieczenia lub bawełnianej ściereczce i na około godzinę schłodzić je w szufladzie zamrażalki. Tak zmrożone produkty możemy już tylko poporcjować i zamrozić w specjalnie przeznaczonych do tego woreczkach. Jeżeli mamy mało miejsca warto pomyśleć o piętrowym układaniu uszek - każde piętro przekładamy papierem do pieczenia, nasze wyroby na pewno się nie posklejają.
Ryba - jak ją szybko oczyścić, pozbawić ości, dobrać do potraw
I na koniec jeszcze kilka świątecznych porad dotyczących największego przysmaku: ryb różnego rodzaju. Szybko oczyścimy rybę z łusek, jeżeli przed tą czynnością zanurzymy ją we wrzątku. Kilka sekund wystarczy, by potem z łatwością usunąć srebrne oczka nożem. Jeżeli kupiliśmy za słone śledzie powinniśmy zaserwować im kąpiel w mleku, która skutecznie wyciągnie sól i nada im delikatności oraz miękkości. Gdy lubimy serwować filety z karpia ponacinajmy go od wewnętrznej strony (bez naruszania skóry) i ponacierajmy ją cytryną. Po 24 godzinach w lodówce najbardziej uciążliwe ości powinny być miękkie i łatwe do usunięcia. Ryba po grecku to pozycja obowiązkowa na Waszym stole wigilijnym? Kombinacja warzyw w pomidorowym sosie idealnie współgra z białymi rybami morskimi, dlatego spośród wszystkich gatunków najbardziej polecamy dorsza, mintaja, mirunę lub morszczuka.
Jeżeli chcecie uzupełnić nasz świąteczny poradnik zapraszamy do dzielenia się swoimi pomysłami i poradami w komentarzach.