Polskie lasy porastają najróżniejsze gatunki grzybów. Do jednych z ciekawszych należy szmaciak gałęzisty, który w wielu częściach Polski ma różne nazwy regionalne, są to np.: siedzuń sosnowy, kozia broda, leśny kalafior, baranie rogi, kwoka, strzępulec czy orysz! Nie ma wątpliwości, że wszystkie te nazwy powstały z obserwacji tego nietypowego okazu.
Grzyb ten jest pasożytem sosny, rozwijającym się na jego korzeniach, a czasem na ściętym pniu. Owocniki tego grzyba znajdziemy w lesie od połowy sierpnia do końca października. W naszym kraju jest to gatunek rzadko spotykany, a jego bardzo okazałe owocniki występują zawsze pojedyńczo.
Ten niezwykle ciekawy mieszkaniec naszych lasów, jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów spowodowało usunięcie tego niezwykłego grzyba spod prawnej ochrony. Jednak należy o tym pamiętać, że grzybów i leśnej ściółki w lasach nie wolno niszczyć. Każde niewłaściwe zachowanie w lesie może zostać ukarane mandatem.
Zdjęcie: Fotolia
Gatunek grzyba trafnie nazywany leśnym kalafiorem ma gruby, podziemny trzon, z którego wyrastają listkowate, kędzierzawe, połączone ze sobą gałązki. Grzyby tego gatunku wyglądem przypominają kulistą gąbkę morską, która w zarysie jest regularna i osiąga średnicę 10 – 15 centymetrów. Waga tego grzyba bywa zróżnicowana, ale zdarzają się czasem okazy, które osiągają ciężar 6 – 7 kilogramów!
Wyrastające ponad ziemię rozgałęzienia są początkowo białawe, potem żółtawe, a w końcu brązowe i opylone pomarańczowymi zarodnikami.
Miąższ siedzunia sosnowego na przyjemny, lekko korzenny aromat. Grzyb tego gatunku doskonale nadaję się do zup, smażenia w panierce, a także do suszenia. Najsmaczniejszym jednak daniem z jego dodatkiem są flaczki grzybowe.
Do spożycia nadają się tylko młode owocniki, stare są bowiem łykowate i niesmaczne. Wadą szmaciaka gałęzistego jest to, że jego rozgałęzienia często są pełne ziarenek piachu i leśnych paprochów. Grzyba należy starannie oczyścić przed jego przyrządzeniem.
Zdjęcie: Fotolia
Zdarzyło się Wam podczas letnich spacerów po lesie spotkać szmaciaka gałęzistego? Ten ceniony przez prawdziwych znawców grzyb, doskonale nada się do Waszych jesiennych, oryginalnych potraw. Zaskoczcie domowników i zaserwujcie im grzybowe danie!
Sprawdźcie jak ubrać się na grzybobranie >>>
Kiedy i gdzie zbierać szmaciaka gałęzistego?
Grzyb ten jest pasożytem sosny, rozwijającym się na jego korzeniach, a czasem na ściętym pniu. Owocniki tego grzyba znajdziemy w lesie od połowy sierpnia do końca października. W naszym kraju jest to gatunek rzadko spotykany, a jego bardzo okazałe owocniki występują zawsze pojedyńczo.
Ten niezwykle ciekawy mieszkaniec naszych lasów, jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów spowodowało usunięcie tego niezwykłego grzyba spod prawnej ochrony. Jednak należy o tym pamiętać, że grzybów i leśnej ściółki w lasach nie wolno niszczyć. Każde niewłaściwe zachowanie w lesie może zostać ukarane mandatem.
Zdjęcie: Fotolia
Szmaciak gałęzisty - charakterystyka
Gatunek grzyba trafnie nazywany leśnym kalafiorem ma gruby, podziemny trzon, z którego wyrastają listkowate, kędzierzawe, połączone ze sobą gałązki. Grzyby tego gatunku wyglądem przypominają kulistą gąbkę morską, która w zarysie jest regularna i osiąga średnicę 10 – 15 centymetrów. Waga tego grzyba bywa zróżnicowana, ale zdarzają się czasem okazy, które osiągają ciężar 6 – 7 kilogramów!Wyrastające ponad ziemię rozgałęzienia są początkowo białawe, potem żółtawe, a w końcu brązowe i opylone pomarańczowymi zarodnikami.
Szmaciak gałęzisty - zastosowanie w kuchni
Miąższ siedzunia sosnowego na przyjemny, lekko korzenny aromat. Grzyb tego gatunku doskonale nadaję się do zup, smażenia w panierce, a także do suszenia. Najsmaczniejszym jednak daniem z jego dodatkiem są flaczki grzybowe.Do spożycia nadają się tylko młode owocniki, stare są bowiem łykowate i niesmaczne. Wadą szmaciaka gałęzistego jest to, że jego rozgałęzienia często są pełne ziarenek piachu i leśnych paprochów. Grzyba należy starannie oczyścić przed jego przyrządzeniem.
Zdjęcie: Fotolia
Zdarzyło się Wam podczas letnich spacerów po lesie spotkać szmaciaka gałęzistego? Ten ceniony przez prawdziwych znawców grzyb, doskonale nada się do Waszych jesiennych, oryginalnych potraw. Zaskoczcie domowników i zaserwujcie im grzybowe danie!
Sprawdźcie jak ubrać się na grzybobranie >>>
karola25
weronikaS
ivv357
trochę profesjonalizmu...
redakcja
Dziękujemy za komentarz, zdjęcie zostało już zaktualizowane.
Weronka
pyszalka
Cezar111