Od wieków grzyby odgrywają ważną rolę w kulinarnym świecie. Przez długi okres sądzono, że dzięki bardzo wysokiej zawartości białka mogą zastąpić nawet mięso. Niestety badania wykazały, że tylko część ich białek przyswajana jest przez organizm ludzki.
Mimo, iż grzyby zawierają pewne ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz sole mineralne to stanowią one przede wszystkim doskonałą przyprawę pobudzającą apetyt, a także uzupełniają i urozmaicają nasze pożywienie!
Warunkiem rozwoju grzybów jest odpowiednie podłoże, z którego grzybnia czerpać może pożywienie. Najlepszym terenem dla owocników grzybów jest leśne runo, jednak cześć jadalnych grzybów wybiera tereny łąk, trawiastych zarośli czy nawet rowów. Do grupy tej należy również twardzioszek przydrożny. Jak go rozpoznać i wykorzystać w kuchni?
Twardzioszek przydrożny
Ten niepozorny grzyb należący do rodziny bedłkowatych, w społecznościach grzybiarzy nazywany jest także przydróżdżką, panienką, podróżniczką lub tańcownicą! Nazwy te powstały zapewne na podstawie obserwacji wyglądu twardzioszka - delikatnego i smukłego oraz miejsca jego występowania!
Ten powszechnie lubiany grzyb rośnie już od maja w dużych skupiskach przy polnych drogach, na łąkach, miedzach, najczęściej poza lasem, zawsze otoczony bujną trawą. Owocnik twardzioszka przydrożnego należy do drobnych, niewielkich grzybów. Dość szeroki, okrągły kapelusz umocowany jest na cieniutkim, wysmuklonym, ale twardym trzonku.
Kapelusz tego okazu ma średnice około 3-5 centymetrów i wyróżnia się blado-ochrową barwą, a w czasie deszczu ciemnieje i przybiera kolor brązowy z czerwonawymi odcieniami.
U młodych sztuk kapelusz jest wypukły, później płaski. Białawe blaszki są najczęściej wysokie, przy trzonie zaokrąglone. Trzon poznamy po jego filcowej strukturze i dużej elastyczności.
Zdjęcie: Fotolia Zdjęcie: Fotolia
Dobrze znany grzybiarzom twardzioszek przydrożny ma przyjemny grzybowy zapach, często przypominający też aromat migdałów. Jest on jednym z najsmaczniejszych i najpożywniejszych grzybów. Mimo, iż ma małe wymiary nadaje się do suszenia i marynowania. Smakołyk ten warto wykorzystać również do zupy, zapiekanki, tarty czy mięsnych potraw!
Uwaga! W podobnych miejscach rosnąć mogą także grzyby podobne wyglądem do twardzioszka, często bywają one trujące! Podstawowym elementem, który go wyróżnia jest trzon. Jego elastyczność można sprawdzić w prosty sposób: po pstryknięciu palcami, wyczujemy, że grzyb wibruje, podczas gdy inne łamią się lub kruszą!
Twardzioszek czosnaczek
Twardzioszek czosnkowy, grzyb czosnkowy - to zamienniki naukowej nazwy tego grzyba, który jak sama wskazuje ma bardzo charakterystyczny, czosnkowy aromat.
Występuje on najczęściej w sosnowych lub świerkowych lasach na resztkach ściółki leśnej, w największej ilości w prześwietlonych miejscach pozbawionych runa. W tych miejscach spodziewać możemy się gromadnie rosnących okazów, najlepszy czas dla ich wzrostu trwa od czerwca do końca października.
Małe, smukłe owocniki osadzone są na szerokich kapeluszach o średnicy ok. 2-3 centymetrów. Gładki, twardy i sztywny trzonek tego grzyba wyróżnia się ciemnoczerwonym kolorem, co stanowi jego główną cechę różnicującą go od innych, podobnych gatunków, niekoniecznie jadalnych.
W naszym kraju mimo, iż jest to grzyb dopuszczony do obiegu handlowego, nie jest chętnie zbierany. Za naszymi granicami natomiast należy do najchętniej poszukiwanych, gdyż używany jest jako esencjonalny dodatek do potraw, lub jako przyprawa do sosów. Smakołyk ten nadaję się również do suszenia, gdyż podczas tego zabiegu nie traci czosnkowego zapachu. Susz z tego grzyba we Francji jest niezwykle ceniony i stanowi artykuł eksportowy!
Coś pysznego!
Zachęcamy Was gorąco, abyście nauczyli się rozpoznawać te smaczne grzyby! Wtedy też, będziecie mogli przygotować sos z twardzioszków. W przepisie, oprócz twardzioszków znajdziecie również cebulę, łyżkę prawdziwego masła, kwaśną śmietanę i wzmacniające smak przyprawy!
Co powiecie na te przydrożnie rosnące grzyby? Jeśli w Waszych przepisownikach znajdują się jakieś sprawdzone receptury z dodatkiem tych smakołyków, zachęcamy Was do ich udostępniania!
Dowiedz się więcej, jak rozpoznać twardzioszka przydrożnego >>>
Mimo, iż grzyby zawierają pewne ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz sole mineralne to stanowią one przede wszystkim doskonałą przyprawę pobudzającą apetyt, a także uzupełniają i urozmaicają nasze pożywienie!
Warunkiem rozwoju grzybów jest odpowiednie podłoże, z którego grzybnia czerpać może pożywienie. Najlepszym terenem dla owocników grzybów jest leśne runo, jednak cześć jadalnych grzybów wybiera tereny łąk, trawiastych zarośli czy nawet rowów. Do grupy tej należy również twardzioszek przydrożny. Jak go rozpoznać i wykorzystać w kuchni?
Twardzioszek przydrożny
Ten niepozorny grzyb należący do rodziny bedłkowatych, w społecznościach grzybiarzy nazywany jest także przydróżdżką, panienką, podróżniczką lub tańcownicą! Nazwy te powstały zapewne na podstawie obserwacji wyglądu twardzioszka - delikatnego i smukłego oraz miejsca jego występowania!
Ten powszechnie lubiany grzyb rośnie już od maja w dużych skupiskach przy polnych drogach, na łąkach, miedzach, najczęściej poza lasem, zawsze otoczony bujną trawą. Owocnik twardzioszka przydrożnego należy do drobnych, niewielkich grzybów. Dość szeroki, okrągły kapelusz umocowany jest na cieniutkim, wysmuklonym, ale twardym trzonku.
Kapelusz tego okazu ma średnice około 3-5 centymetrów i wyróżnia się blado-ochrową barwą, a w czasie deszczu ciemnieje i przybiera kolor brązowy z czerwonawymi odcieniami.
U młodych sztuk kapelusz jest wypukły, później płaski. Białawe blaszki są najczęściej wysokie, przy trzonie zaokrąglone. Trzon poznamy po jego filcowej strukturze i dużej elastyczności.
Zdjęcie: Fotolia Zdjęcie: Fotolia
Dobrze znany grzybiarzom twardzioszek przydrożny ma przyjemny grzybowy zapach, często przypominający też aromat migdałów. Jest on jednym z najsmaczniejszych i najpożywniejszych grzybów. Mimo, iż ma małe wymiary nadaje się do suszenia i marynowania. Smakołyk ten warto wykorzystać również do zupy, zapiekanki, tarty czy mięsnych potraw!
Uwaga! W podobnych miejscach rosnąć mogą także grzyby podobne wyglądem do twardzioszka, często bywają one trujące! Podstawowym elementem, który go wyróżnia jest trzon. Jego elastyczność można sprawdzić w prosty sposób: po pstryknięciu palcami, wyczujemy, że grzyb wibruje, podczas gdy inne łamią się lub kruszą!
Twardzioszek czosnaczek
Twardzioszek czosnkowy, grzyb czosnkowy - to zamienniki naukowej nazwy tego grzyba, który jak sama wskazuje ma bardzo charakterystyczny, czosnkowy aromat.
Występuje on najczęściej w sosnowych lub świerkowych lasach na resztkach ściółki leśnej, w największej ilości w prześwietlonych miejscach pozbawionych runa. W tych miejscach spodziewać możemy się gromadnie rosnących okazów, najlepszy czas dla ich wzrostu trwa od czerwca do końca października.
Małe, smukłe owocniki osadzone są na szerokich kapeluszach o średnicy ok. 2-3 centymetrów. Gładki, twardy i sztywny trzonek tego grzyba wyróżnia się ciemnoczerwonym kolorem, co stanowi jego główną cechę różnicującą go od innych, podobnych gatunków, niekoniecznie jadalnych.
W naszym kraju mimo, iż jest to grzyb dopuszczony do obiegu handlowego, nie jest chętnie zbierany. Za naszymi granicami natomiast należy do najchętniej poszukiwanych, gdyż używany jest jako esencjonalny dodatek do potraw, lub jako przyprawa do sosów. Smakołyk ten nadaję się również do suszenia, gdyż podczas tego zabiegu nie traci czosnkowego zapachu. Susz z tego grzyba we Francji jest niezwykle ceniony i stanowi artykuł eksportowy!
Coś pysznego!
Zachęcamy Was gorąco, abyście nauczyli się rozpoznawać te smaczne grzyby! Wtedy też, będziecie mogli przygotować sos z twardzioszków. W przepisie, oprócz twardzioszków znajdziecie również cebulę, łyżkę prawdziwego masła, kwaśną śmietanę i wzmacniające smak przyprawy!
Co powiecie na te przydrożnie rosnące grzyby? Jeśli w Waszych przepisownikach znajdują się jakieś sprawdzone receptury z dodatkiem tych smakołyków, zachęcamy Was do ich udostępniania!
Dowiedz się więcej, jak rozpoznać twardzioszka przydrożnego >>>
Wiesław Kamiński
Grzyboznawca - czemu ludziom wciskacie bzdury ?