Kiedyś królowała zasada, że jeśli można coś kupić, to po co się trudzić i robić to w domu. W dzisiejszych czasach, kiedy widzimy ile chemii zawierają produkty spożywcze, jesteśmy bardziej ostrożni przy ich kupowaniu.
Ma to duże znaczenie dla alergików oraz osób stosujących diety. Na zakupach powinniśmy kierować się przede wszystkim logiką i czytać skład produktów. Unikajmy wkładania do koszyka rzeczy, których składu nie rozumiemy. Im więcej w składzie „E”, tym bardziej produkt jest niezdrowy.
Zamiast kupować gotowe jogurty owocowe, można kupić jogurt naturalny i dosłodzić go miodem lub ulubionymi owocami. Jeśli mamy rodzinę na wsi, można ich poprosić o warzywa z ogródka. Warto także kupować sezonowe owoce i warzywa, można je zamrażać i używać w okresie zimowym.
Ogólnie starajmy się bazować właśnie na sezonowych produktach, np. pomidory w zimie nie będą tak smaczne jak w lecie, dlatego wtedy lepiej użyć pomidorów z puszki.
W kupnej żywności powinniśmy przede wszystkim unikać następujących składników:
- aspartam
- chlorek potasu
- guma arabska
- guma konjac
- inwertaza
- kwas fosforowy
- kwas sorbowy
- lizozym
- sorbitol
- sukraloza
- węglan sodu
- azotan potasu
- dwutlenek siarki
- kwas benzoesowy
- siarczyny sodu i wapnia
- sorbinian potasu
- kwas glutaminowy
- 5 rybonukleotyd
- annato
- betanina
- czerwień koszenilowa
- karmel amoniakalny