Czym barwiona jest żywność?

  • 3

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego słodycze, ciasta, napoje, galaretki, a nawet alkohole mają tak intensywne barwy? Odpowiedź znajdziecie w artykule.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czym barwiona jest żywność?
fot. Fotolia

Jak wiadomo, barwniki nadają kolor artykułom żywnościowym. Jeśli coś zachęcająco i apetycznie wygląda, chętniej po to sięgamy. Jednak co kryje się pod tajemniczym określeniem „barwnik” i jakie skutki może mieć ciągłe ich spożywanie?
 
- czerwień koszenilowa, E124 (jest dodawana do galaretek, zup w proszkach, dżemów) w tabelach składników chemicznych jest wymieniana jako składnik rakotwórczy. Częste jedzenie produktów zawierających ten barwnik może prowadzić do kataru siennego i wysypki u alergików, a także rozdrażnienia, astmy, zaburzonej pracy wątroby oraz nerek.

- koszenila, E120 (dodawana do jogurtów, sosów, alkoholi, gotowych polew) pozyskiwana jest z organizmów owadów, które żyją w Ameryce Południowej i Meksyku (pod skorupką mają intensywnie czerwony kolor). Wegetarianie i weganie nie powinni zatem spożywać żywności zawierającej koszenilę w swoim składzie. Barwnik ten może powodować u alergików katar i pokrzywkę.

- betanina E162 (znajdziemy ją w napojach, galaretkach, gotowych deserach) - ponieważ zawiera azotany, produktów z jej zawartością lepiej nie podawać dzieciom. Jej nadmiar może sprzyjać niedokrwistości, dlatego lepiej omijać ją z daleka.

- annato (dodatek do gotowych wypieków, płatków śniadaniowych); barwnik ten jest pozyskiwany z tropikalnych drzew. Częste jedzenie produktów zawierających ten barwnik może skutkować bólem głowy, rozdrażnieniem, świądem, a w niektórych przypadkach nawet niedociśnieniem.

- karmel amoniakalny (zawierają go napoje energetyzujące, pieczywo, alkohole); barwik ten nadaje produktom brązowy kolor. Działania niepożądane możliwe po jego spożywaniu to choroby żołądka i wątroby, rozdrażnienie, a nawet problemy z płodnością.

Jeśli będziemy używać produktów zawierających te barwniki sporadycznie, zapewne nic nam nie grozi. Jednak nie wolno używać ich w nadmiarze. Są niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci i alergików. Zatem kupujmy z rozsądkiem i rozwagą artykuły spożywcze (uwaga - niektóre barwniki są także wykorzystywane w kosmetyce).