Co powinniśmy wiedzieć o aspartamie?

Etykiety na produktach - rzecz na którą zazwyczaj w ogóle nie zwracamy uwagi, ze szkodą dla nas samych. Czy macie świadomość co kryje się pod tajemniczo brzmiącym symbolem E951?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Co powinniśmy wiedzieć o aspartamie?
fot. Fotolia

Życie bez cukru? Czy to w ogóle możliwe? Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez jego udziału i jest to w pewnym sensie słuszna obawa, gdyż cukier jest wszechobecny. Dodaje się go do kaszek dla niemowląt, mleka, syropów a nawet leków.

Sama natrudziłam się szukając musującego wapna bez dodatku cukru. Nawet jak „oficjalnie” dany produkt go nie zawiera w swoim składzie, to są inne specyfiki słodzące, które są jeszcze bardziej szkodliwe niż cukier. Weźmy na przykład taki aspartam. Słodzik, który jest powszechnie stosowany w lekach i jedzeniu jest rakotwórczy, a wielu z nas nie ma o tym pojęcia. Dodawany do różnych tabletek musujących, gum do żucia, napojów. Jest on 200 razy słodszy niż cukier i prawie pozbawiony kalorii. Tylko czy warto go spożywać z tego powodu?

Powoduje on wady wrodzone, więc nie powinny go spożywać kobiety w ciąży - może także przyspieszyć rozwój cukrzycy. Należy czytać etykiety i unikać produktów z aspartamem. Oznaczony jest symbolem E951. Zawiera związek formaldehyd, który nie jest rozkładany ani wydalany, tylko gromadzi się w naszych tkankach i nie ma możliwości jego wydalenia. Jest on 5000 razy bardziej toksyczny niż alkohol. Występuje on w napojach dietetycznych, izotonicznych, słodzikach, tabletkach musujących. Dodawany jest do lekkich deserów, sosów czy marynat.

Wiele produktów „light” zawiera w swoim składzie tą substancję. Występuje m.in. w Coca-Coli, jogurtach niskokalorycznych, płatkach śniadaniowych, sosach do lodów, syropach do kawy, ketchupach, ciastkach bez cukru, batonikach, miętusach.
Wystarczy jeden napój dietetyczny dziennie, a podniesie on ryzyko wystąpienia białaczki, czy szpiczaka mnogiego. Z jednej strony ma on mniej kalorii niż cukier, przez co jego walory doceniają diabetycy, z drugiej - jest bardzo szkodliwy. Cóż, strony medalu zawsze są dwie.

Aspartamu należy się wystrzegać. Zamiast słodzików, lepiej wyeliminować cukier w każdej postaci z naszego jadłospisu. Jest to możliwe do zrobienia i z korzyścią dla naszego zdrowia. Producenci powołują się, że jest on nieszkodliwy ale prawda jest taka, że jakby wycofać z półek produkty z ich użyciem, ponieśliby straty liczone w miliardach.