Każdej z nas zależy aby gotowanie było sprawne w miarę możliwości oszczędne i co najważniejsze smaczne. Poniżej zaproponuję Wam kilka trików, które wykorzystuję przy gotowaniu ziemniaków, aby skrócić czas ich gotowania do minimum. A oto te kilka trików:
1. Ziemniaki obieramy bezpośrednio przed gotowaniem
2. Zanim zabierzemy się za obieranie ziemniaków, na kuchenkę wstawmy wodę w garnku w którym będą się gotowały ziemniaki,żeby już zaczęła się podgrzewać w trakcie gdy my będziemy obierać ziemniaki. Garnek powinien mieć średnicę większą od średnicy palnika o 1-2 cm, wtedy ciepło nam nie ucieka i nie tracimy niepotrzebnie pieniędzy.
3. Wybierajmy małe ziemniaki o zbliżonej wielkości, nie zawsze jest to możliwe dlatego dzielmy ziemniaki na małe kawałki równej wielkości ( w miarę możliwości).
4. Przy obieraniu zwróćmy szczególną uwagę na zieloną skórkę i dosyć grubo ją obierzmy, ponieważ jak donoszą różne źródła naukowe posiadają one solaninę, która jest dla człowiek ( i zwierząt też) toksyczne. Wszystkie dziurki, tzw. "oczka" oraz pędy porządnie wykrójmy.
5. Obrane ziemniaki dokładnie umyjmy pod bieżącą wodą i delikatnie przełóżmy do garnka z ciepłą wodą, poziom wody w garnku powinien sięgać tak aby w całości zakrywać ziemniaki ale nie więcej. Gdy będzie nadmiar to dolejmy. Przykryjmy pokrywką.
6. Obierzmy pół cebuli i 1 ząbek czosnku-podzielmy cebulę na 4 części, czosnek na plastry i dodajmy do garnka z ziemniakami, posólmy.
7. Jeśli woda szybko będzie się wygotowywać to uzupełnić ją ale tylko wrzątkiem.
8. Ziemniaki ugotować do miękkości, zdjąć z ognia, odlać wodę, przykryć i pozostawić na 5 minut. Ponownie odlać wodę, która zebrała się na dnie(można również odparować ziemniaki na gorącym palniku ale ja tego nie robię). W miarę możliwości wybrać rozgotowaną cebulę i czosnek, dodać łyżkę masła i jeszcze na chwilę przykryć. Ziemniaki utłuc z masłem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Cebula i czosnek podczas gotowania nadają przyjemny aromat i smak ziemniakom. Polecam być może komuś mój sposób gotowania ziemniaków przypadnie do gustu.
1. Ziemniaki obieramy bezpośrednio przed gotowaniem
2. Zanim zabierzemy się za obieranie ziemniaków, na kuchenkę wstawmy wodę w garnku w którym będą się gotowały ziemniaki,żeby już zaczęła się podgrzewać w trakcie gdy my będziemy obierać ziemniaki. Garnek powinien mieć średnicę większą od średnicy palnika o 1-2 cm, wtedy ciepło nam nie ucieka i nie tracimy niepotrzebnie pieniędzy.
3. Wybierajmy małe ziemniaki o zbliżonej wielkości, nie zawsze jest to możliwe dlatego dzielmy ziemniaki na małe kawałki równej wielkości ( w miarę możliwości).
4. Przy obieraniu zwróćmy szczególną uwagę na zieloną skórkę i dosyć grubo ją obierzmy, ponieważ jak donoszą różne źródła naukowe posiadają one solaninę, która jest dla człowiek ( i zwierząt też) toksyczne. Wszystkie dziurki, tzw. "oczka" oraz pędy porządnie wykrójmy.
5. Obrane ziemniaki dokładnie umyjmy pod bieżącą wodą i delikatnie przełóżmy do garnka z ciepłą wodą, poziom wody w garnku powinien sięgać tak aby w całości zakrywać ziemniaki ale nie więcej. Gdy będzie nadmiar to dolejmy. Przykryjmy pokrywką.
6. Obierzmy pół cebuli i 1 ząbek czosnku-podzielmy cebulę na 4 części, czosnek na plastry i dodajmy do garnka z ziemniakami, posólmy.
7. Jeśli woda szybko będzie się wygotowywać to uzupełnić ją ale tylko wrzątkiem.
8. Ziemniaki ugotować do miękkości, zdjąć z ognia, odlać wodę, przykryć i pozostawić na 5 minut. Ponownie odlać wodę, która zebrała się na dnie(można również odparować ziemniaki na gorącym palniku ale ja tego nie robię). W miarę możliwości wybrać rozgotowaną cebulę i czosnek, dodać łyżkę masła i jeszcze na chwilę przykryć. Ziemniaki utłuc z masłem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Cebula i czosnek podczas gotowania nadają przyjemny aromat i smak ziemniakom. Polecam być może komuś mój sposób gotowania ziemniaków przypadnie do gustu.
kupsko