Piersi kurczaka w sosie owocowym

Piersi kurczaka w sosie owocowym to idealny pomysł na obiad. Przepis poleca Gwyneth Paltrow.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Piersi kurczaka w sosie owocowym
„Gotowanie to moja pasja. Dużo przepisów dał mi ojciec, umieściłam je w książce «My Father’s Daughter». A jak dziś znajduję jakiś ciekawy przepis, to wrzucam go na stronę goop.com”, wyznaje Gwyneth Paltrow.


Piersi kurczaka w sosie owocowym - składniki:

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 g świeżych brzoskwiń
- garść rodzynek
- 2 papryczki chili
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- kumin
- pieprz
- sól
- szklanka bulionu
- kilka plasterków bekonu
- dwie piersi kurczaka
- bazylia

Piersi kurczaka w sosie owocowym - sposób wykonania:
1. Wino zagotuj, dodaj do niego pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki i posiekane papryczki chili. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu, aż brzoskwinie i rodzynki będą miękkie. Odstaw na 10 minut.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, dopraw oregano, kuminem, solą oraz pieprzem i duś wszystko przez kilka minut. Potem dolej bulion i wino z owocami. Odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na jednolity sos i ponownie odstaw na kilka godzin.

3. Piersi kurczaka owiń boczkiem i upiecz w piekarniku. Gotowy sos podgrzej i polej nim mięso. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj z gotowanym na parze szpinakiem.