Targi Expo Sweet w Warszawie

23 lutego 2011 startuje trzecia edycja Targów Expo Sweet.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Targi Expo Sweet w Warszawie

Expo Sweet to największe targi branży lodziarskiej i cukierniczej w Polsce. Od 23 lutego do 25 lutego włącznie targi będą się odbywac w hali targowej MTPolska przy ulicy Marsa 56 w Warszawie.

Tegoroczna edycja targów, zainspirowana zbliżającym się przewodnictwem Polski w UE, odbędzie się pod hasłem „Polska w Unii Europejskiej”. Uczestnicy konkursów, które będą się odbywać przez wszystkie dni imprezy, staną przed wyzwaniem zaprezentowania polskich tradycji cukierniczych na tle przysmaków europejskich.
Efekty ich przygotowań będą dostępne do oglądania dla wszystkich miłośników tej niezwykłej sztuki kulinarnej, którzy odwiedzą halę MT Polska.


Program targów


23 lutego odbędą się Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Uczestnicy będą mieli za zadanie przedstawić autorskie smaki, dekoracje i zaprezentować lody w witrynach oraz lodowe kompozycje w pucharach deserowych. Tego dnia odbędą się również eliminacje mistrzów czekolady z krajów Europy Środkowo-Wschodniej do finałów mistrzostw świata - Word Chocolate Masters. Najlepsi cukiernicy z Rumunii, Turcji, Słowacji i Polski będą rywalizowali o miejsce w finale (Paryż, październik 2011). W trakcie konkursu eliminacyjnego uczestnicy wykonają eksponaty z czekolady,  wyrafinowane czekoladowe praliny i ciasta.



Drugiego dnia targów odbędą się III Mistrzostwa Polski Cukierników, podczas których uczestnicy będą musieli przygotować słodkie eksponaty z karmelu oraz popisowe torty deserowe. Tego dnia nastąpi również rozstrzygnięcie konkursu na Cukierniczą Osobowość Roku 2010.


Trzeci i ostatni dzień targów wyłoni młodych i najlepszych adeptów sztuki cukierniczej. Kandydaci biorący udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych będą przygotowywać m.in. torty okolicznościowe. Konkursowe prace oceni profesjonalne jury składające się z największych specjalistów z branży. Dodatkową atrakcją dla odwiedzających targi będzie Konkurs – Wystawa Tortów Okolicznościowych. Prezentacja tortów odbędzie się w pierwszym dniu targów, tj. 23 lutego 2011, a stworzona w ten sposób wystawa będzie dostępna dla zwiedzających targi do końca ich trwania.  Szczegółowe informacje na temat targów dostępne na stronie:  www.exposweet.pl .


Targi ExpoSweet to wspólna inicjatywa najważniejszych firm z branży cukierniczej i lodziarskiej,  łącząca merytoryczną wiedzę przedsiębiorców z profesjonalizmem i artyzmem rzemieślników tego sektora. Organizatorem targów jest m.in. Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych Expo Sweet, powołane do życia w roku 2009, które zrzesza przedsiębiorców z Polski i krajów Unii Europejskiej działających na rzecz polskich rzemieślniczych producentów wyrobów cukierniczych i lodziarskich. Inicjatywa Expo Sweet była odpowiedzią na brak odpowiedniej polityki wobec drobnych rzemieślników z branży, których jakość wyrobów niejednokrotnie przewyższa propozycje zachodnich koncernów. Wspierając tę ideologię, do działalności EZIG dołączyło Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczpospolitej Polskiej oraz Związek Rzemiosła Polskiego i wspólnymi siłami organizacje patronują już trzeciej edycji Targów ExpoSweet.

O kandydatach typowanych do Cukierniczej Osobowosci Roku 2010 pisalismy w artykule: Cukiernicza Osobowość Roku 2010