Tegoroczne targi silnie akcentują biznesowy aspekt produkcji żywności ekologicznej – w końcu wszyscy wiemy, że to zdrowe i smaczne, ale dla powodzenia sprzedaży i rozpowszechnienia marek najwyższej jakości potrzebne są działania marketingowe.
A inne atrakcje?
Laboratoria smaku spod znaku slow food – okazja do spróbowania między innymi serów zagrodowych i piw regionalnych.
Pokazy kulinarne, podczas których szefowie kuchni najlepszych polskich restauracji przygotują między innymi potrawy z województwa łódzkiego m.in.: terrinę z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi, wątróbkę z gęsi owsianej nadziewaną warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty.
Znany z TVN Grzegorz Łapanowski zaprezentuje menu oparte o świeże, lokalne składniki nawiązując do tradycji kulinarnych regionu jak i wielu kuchni narodowych. Ich wspólnym ma być zdrowie.
Dla najmłodszych odbędą się warsztaty pod tytułem „Wiem co jem”. Dzieciaki będą miały okazję dowiedzieć się, jakie produkty są najzdrowsze i jak powinniśmy się odżywiać.
Jak co roku pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbędą się konkursy na najlepsze gospodarstwo ekologiczne i najlepszy produkt prezentowany na targach.
Nową rzeczą w programie imprezy będą zaplanowane dla restauratorów spotkania uczące wykorzystywania w swoim menu produktów tradycyjnych i ekologicznych.
Młodzi kucharze, absolwenci szkół gastronomicznych, zmierzą się w konkursie, którego nazwa brzmi "Tradycyjne smaki regionu", nauczą się też wykorzystywać lokalne produkty tradycyjne w swoich daniach.
Targi odbywają się w Łodzi między 14 a 16 października, w 2011 roku odbędzie się już ich IV edycja.
Szczegółowe informacje o festiwalu i program pod tym linkiem.