W ten sposób uprawiane są również niektóre oliwki, z których wytwarza się oliwę najwyższej jakości, czyli extra vergine.
Ekologiczna uprawa oliwek w znacznym stopniu różni się od uprawy konwencjonalnej. Przede wszystkim stosuje się odmienne sposoby nawożenia gleby – wykorzystuje się kompost lub nawóz zwierzęcy, co sprawia, że gleba jest żyźniejsza i bogata w azot. Rośliny podlewa się jedynie wodą nieskażoną. Różnice między uprawą konwencjonalną a ekologiczną wynikają także z odmiennych metod zwalczania szkodników i chwastów. Do tego celu stosuje się tylko naturalne metody : uprawę ręczną, płodozmian, „chwastożerne” zwierzęta, a także ściółkowanie.
Rośliny uprawiane w sposób ekologiczny cechują się przede wszystkim doskonałą jakością. Inną korzyścią wynikającą z tego typu upraw jest ograniczenie szkodliwej dla środowiska chemizacji lub całkowita rezygnacja z niej. Ekologiczne uprawy przyczyniają się więc do ochrony gleby i wody.
Na świecie sześć krajów ma 93 procent ekologicznych upraw oliwy. Są to Włochy, Hiszpania, Tunezja, Grecja, Portugalia i Hiszpania.
Oczywiście wybór dotyczący tego, czy zakupimy produkt pochodzący z upraw konwencjonalnych, czy ekologicznych należy wyłącznie do nas – konsumentów. Warto jednak robić zakupy w sposób świadomy, biorąc pod uwagę nie tylko smak nabywanych produktów, lecz także sposób ich wytworzenia.
Ekologiczna uprawa oliwek w znacznym stopniu różni się od uprawy konwencjonalnej. Przede wszystkim stosuje się odmienne sposoby nawożenia gleby – wykorzystuje się kompost lub nawóz zwierzęcy, co sprawia, że gleba jest żyźniejsza i bogata w azot. Rośliny podlewa się jedynie wodą nieskażoną. Różnice między uprawą konwencjonalną a ekologiczną wynikają także z odmiennych metod zwalczania szkodników i chwastów. Do tego celu stosuje się tylko naturalne metody : uprawę ręczną, płodozmian, „chwastożerne” zwierzęta, a także ściółkowanie.
Rośliny uprawiane w sposób ekologiczny cechują się przede wszystkim doskonałą jakością. Inną korzyścią wynikającą z tego typu upraw jest ograniczenie szkodliwej dla środowiska chemizacji lub całkowita rezygnacja z niej. Ekologiczne uprawy przyczyniają się więc do ochrony gleby i wody.
Na świecie sześć krajów ma 93 procent ekologicznych upraw oliwy. Są to Włochy, Hiszpania, Tunezja, Grecja, Portugalia i Hiszpania.
Oczywiście wybór dotyczący tego, czy zakupimy produkt pochodzący z upraw konwencjonalnych, czy ekologicznych należy wyłącznie do nas – konsumentów. Warto jednak robić zakupy w sposób świadomy, biorąc pod uwagę nie tylko smak nabywanych produktów, lecz także sposób ich wytworzenia.