Sposób przygotowania:
Tarta Śródziemnomorska
CIASTO: przesiać mąkę, następnie dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody i wymieszać. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto należy po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować i przełożyć do formy ( uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180°C.FARSZ: pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, jak zmiękną dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.ZALEWA: 2 jajka, 4 łyżki mleka wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać zioła prowansalskie i 15dag sera żółtego (ja dodałam morskiego).Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika, nakładamy przygotowany farsz, a następnie całą puszkę odsączonego tuńczyka oraz posiekany ząbek czosnku i rozłożyć równomiernie tartę zalewą. Na wierzch nakładamy pokrojonego drobno łososia, posiekany szczypior, garść oliwek oraz kukurydzę. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30-40 minut, aż nadzienie się zetnie i ser żółty zrumieni.