Składniki na 4 osoby:
Ciasto:
• 100 ml wody
• 275g mąki
• 1 łyżka soli
• 140g masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu, ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w temp. 175 stopni ok. 25 min do uzyskania złotobrązowego koloru.
Nadzienie:
• 200 g kurek
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• Sól, pieprz
• Płatki parmezanu
Masa jajeczna:
• 100 ml śmietanki 30%
• 1 jajko
• Sól, pieprz
• Pietruszka, tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dorzucić oczyszczone kurki, doprawić solą i pieprzem. Chwilę przesmażyć. Wyłożyć na upieczone ciasta, następnie położyć kilka płatków parmezanu i zalać masą jajeczną. Piec w temp. 150 stopni ok. 15-20 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie.
Podawać na ciepło z sałatą z sosem winegret.
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
F: + 48 (61) 830 00 58
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
Autorką zdjęcia jest Małgorzata Opala.
Ciasto:
• 100 ml wody
• 275g mąki
• 1 łyżka soli
• 140g masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu, ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w temp. 175 stopni ok. 25 min do uzyskania złotobrązowego koloru.
Nadzienie:
• 200 g kurek
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• Sól, pieprz
• Płatki parmezanu
Masa jajeczna:
• 100 ml śmietanki 30%
• 1 jajko
• Sól, pieprz
• Pietruszka, tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dorzucić oczyszczone kurki, doprawić solą i pieprzem. Chwilę przesmażyć. Wyłożyć na upieczone ciasta, następnie położyć kilka płatków parmezanu i zalać masą jajeczną. Piec w temp. 150 stopni ok. 15-20 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie.
Podawać na ciepło z sałatą z sosem winegret.
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
F: + 48 (61) 830 00 58
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
Autorką zdjęcia jest Małgorzata Opala.