1 kg surowych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/4 kg wiejskiej kiełbasy
1/4 kg wędzonego boczku
1/4 kg świeżych grzybów leśnych (lub 10 dag suszonych)
1/2 szklanki mleka
1/2 białej kapusty
3 łyżki oleju do smażenia
2-3 zabki czosnku
sól
pieprz
Kapustę przyrządzamy oddzielnie: szatkujemy ją, dusimy w małej ilości wody, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone na łyżce oleju grzyby. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę i gorące mleko, masę dokładnie mieszamy. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Wsypujemy wszystko do masy ziemniaczanej. Do nasmarowanej tłuszczem formy przekładamy część masy ziemniaczanej, przykrywamy sparzonymi liśćmi kapusty i nakładamy druga porcję masy ziemniaczanej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok 1 1/2 godz. Podajemy z kiszonym ogórkiem, albo z czymś innym na kwaśno (np. z surówką z kiszonej kapusty). Możemy kugel, czyli babę ziemniaczaną zaparzaną, zalać kwaśną śmietaną i posypać zieleniną. Możemy też przygotować ją w wersji bez tłuszczu.
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/4 kg wiejskiej kiełbasy
1/4 kg wędzonego boczku
1/4 kg świeżych grzybów leśnych (lub 10 dag suszonych)
1/2 szklanki mleka
1/2 białej kapusty
3 łyżki oleju do smażenia
2-3 zabki czosnku
sól
pieprz
Kapustę przyrządzamy oddzielnie: szatkujemy ją, dusimy w małej ilości wody, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone na łyżce oleju grzyby. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę i gorące mleko, masę dokładnie mieszamy. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Wsypujemy wszystko do masy ziemniaczanej. Do nasmarowanej tłuszczem formy przekładamy część masy ziemniaczanej, przykrywamy sparzonymi liśćmi kapusty i nakładamy druga porcję masy ziemniaczanej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok 1 1/2 godz. Podajemy z kiszonym ogórkiem, albo z czymś innym na kwaśno (np. z surówką z kiszonej kapusty). Możemy kugel, czyli babę ziemniaczaną zaparzaną, zalać kwaśną śmietaną i posypać zieleniną. Możemy też przygotować ją w wersji bez tłuszczu.