TOP 5 DAŃ HAUTE CUISINE

Jeszcze 5 lat temu trudno było w Polsce znaleźć dania „wysokiej kuchni”. Dziś coraz więcej osób interesuje się kulinariami i szuka niezapomnianych smaków i niezwykłych potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
TOP 5 DAŃ HAUTE CUISINE
fot. informacje prasowe
Z okazji swoich 5. urodzin renomowana warszawska restauracja Rozbrat 20 przeanalizowała zamówienia blisko 250 tysięcy gości, którzy odwiedzili lokal i przygotowała zestawienie wykwintnych dań, które zamawiano najczęściej.

"Przez ostatnie 5 lat, od kiedy istnieje Rozbrat 20 kulinarny gust Polaków bardzo się zmienił. W tym czasie mieliśmy okazję gościć ponad 250 tysięcy osób i na podstawie ich zamówień pokusiliśmy się o przygotowanie autorskiego zestawienia TOP 5 dań wykwintnej kuchni. Byliśmy ciekawi, jakie dania zrobiły na naszych klientach największe wrażenie" - mówi właścicielka Rozbrat 20 Monika Pęcikiewicz.

I dodaje: "Jako, że stosujemy bardzo krótką, sezonową kartę, nasze menu regularnie się zmienia i bardzo rzadko powtarzamy dania, obliczyliśmy, że przez 5 lat zaprezentowaliśmy ponad 200 różnych potraw!"

okoń przepis   tatar z małży

Wśród prestiżowego TOP 5 znalazły się następujące dania:

1. Wytrawny tatar przygotowany z surowych, drobno siekanych małży św. Jakuba z galaretką z marakui i
    ogórka.

2. Sandacz pieczony w klarowanym maśle, z aksamitnym crème brûlée z koziego sera.

3. Parowany okoń morski z małżami Venus z sałatką z warzyw (z zielonymi i białymi szparagami, groszkiem
    cukrowym, bobem i lekko skarmelizowanym zielonym jabłkiem) z naparem ziołowym na trybuli, koprze
    włoskim, imbirze, kolendrze i młodym tymianku.

4. Perliczka confit w palonym maśle z klasycznym puree ziemniaczanym i puddingiem cytrynowym.

5. Sezonowana polędwica Angus w sosie z palonego masła z terriną z bakłażana i karmelizowanymi
    szalotkami.

Dania zasługujące na miano Haute cuisine muszą spełniać wiele warunków. Są to potrawy nie tylko pieczołowicie przyrządzone według oryginalnej, autorskiej receptury, z najlepszej jakości, świeżych i często rzadko spotykanych składników, ale także zaprezentowane w niezwykle apetyczny i zaskakujący sposób.

W restauracjach specjalizujących się w „wysokiej kuchni”, które w Warszawie reprezentuje Rozbrat 20, dużą rolę odgrywa bogata karta win oraz wysoko wykwalifikowana obsługa, która potrafi doradzić, jaki trunek najlepiej będzie komponował się z zamówionymi potrawami i wydobędzie z nich pełnię smaku.

Informacje prasowe