Z okazji swoich 5. urodzin renomowana warszawska restauracja Rozbrat 20 przeanalizowała zamówienia blisko 250 tysięcy gości, którzy odwiedzili lokal i przygotowała zestawienie wykwintnych dań, które zamawiano najczęściej.
"Przez ostatnie 5 lat, od kiedy istnieje Rozbrat 20 kulinarny gust Polaków bardzo się zmienił. W tym czasie mieliśmy okazję gościć ponad 250 tysięcy osób i na podstawie ich zamówień pokusiliśmy się o przygotowanie autorskiego zestawienia TOP 5 dań wykwintnej kuchni. Byliśmy ciekawi, jakie dania zrobiły na naszych klientach największe wrażenie" - mówi właścicielka Rozbrat 20 Monika Pęcikiewicz.
I dodaje: "Jako, że stosujemy bardzo krótką, sezonową kartę, nasze menu regularnie się zmienia i bardzo rzadko powtarzamy dania, obliczyliśmy, że przez 5 lat zaprezentowaliśmy ponad 200 różnych potraw!"
Wśród prestiżowego TOP 5 znalazły się następujące dania:
1. Wytrawny tatar przygotowany z surowych, drobno siekanych małży św. Jakuba z galaretką z marakui i
ogórka.
2. Sandacz pieczony w klarowanym maśle, z aksamitnym crème brûlée z koziego sera.
3. Parowany okoń morski z małżami Venus z sałatką z warzyw (z zielonymi i białymi szparagami, groszkiem
cukrowym, bobem i lekko skarmelizowanym zielonym jabłkiem) z naparem ziołowym na trybuli, koprze
włoskim, imbirze, kolendrze i młodym tymianku.
4. Perliczka confit w palonym maśle z klasycznym puree ziemniaczanym i puddingiem cytrynowym.
5. Sezonowana polędwica Angus w sosie z palonego masła z terriną z bakłażana i karmelizowanymi
szalotkami.
Dania zasługujące na miano Haute cuisine muszą spełniać wiele warunków. Są to potrawy nie tylko pieczołowicie przyrządzone według oryginalnej, autorskiej receptury, z najlepszej jakości, świeżych i często rzadko spotykanych składników, ale także zaprezentowane w niezwykle apetyczny i zaskakujący sposób.
W restauracjach specjalizujących się w „wysokiej kuchni”, które w Warszawie reprezentuje Rozbrat 20, dużą rolę odgrywa bogata karta win oraz wysoko wykwalifikowana obsługa, która potrafi doradzić, jaki trunek najlepiej będzie komponował się z zamówionymi potrawami i wydobędzie z nich pełnię smaku.
Informacje prasowe
"Przez ostatnie 5 lat, od kiedy istnieje Rozbrat 20 kulinarny gust Polaków bardzo się zmienił. W tym czasie mieliśmy okazję gościć ponad 250 tysięcy osób i na podstawie ich zamówień pokusiliśmy się o przygotowanie autorskiego zestawienia TOP 5 dań wykwintnej kuchni. Byliśmy ciekawi, jakie dania zrobiły na naszych klientach największe wrażenie" - mówi właścicielka Rozbrat 20 Monika Pęcikiewicz.
I dodaje: "Jako, że stosujemy bardzo krótką, sezonową kartę, nasze menu regularnie się zmienia i bardzo rzadko powtarzamy dania, obliczyliśmy, że przez 5 lat zaprezentowaliśmy ponad 200 różnych potraw!"
Wśród prestiżowego TOP 5 znalazły się następujące dania:
1. Wytrawny tatar przygotowany z surowych, drobno siekanych małży św. Jakuba z galaretką z marakui i
ogórka.
2. Sandacz pieczony w klarowanym maśle, z aksamitnym crème brûlée z koziego sera.
3. Parowany okoń morski z małżami Venus z sałatką z warzyw (z zielonymi i białymi szparagami, groszkiem
cukrowym, bobem i lekko skarmelizowanym zielonym jabłkiem) z naparem ziołowym na trybuli, koprze
włoskim, imbirze, kolendrze i młodym tymianku.
4. Perliczka confit w palonym maśle z klasycznym puree ziemniaczanym i puddingiem cytrynowym.
5. Sezonowana polędwica Angus w sosie z palonego masła z terriną z bakłażana i karmelizowanymi
szalotkami.
Dania zasługujące na miano Haute cuisine muszą spełniać wiele warunków. Są to potrawy nie tylko pieczołowicie przyrządzone według oryginalnej, autorskiej receptury, z najlepszej jakości, świeżych i często rzadko spotykanych składników, ale także zaprezentowane w niezwykle apetyczny i zaskakujący sposób.
W restauracjach specjalizujących się w „wysokiej kuchni”, które w Warszawie reprezentuje Rozbrat 20, dużą rolę odgrywa bogata karta win oraz wysoko wykwalifikowana obsługa, która potrafi doradzić, jaki trunek najlepiej będzie komponował się z zamówionymi potrawami i wydobędzie z nich pełnię smaku.
Informacje prasowe