WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Wiosenne dania z serkiem kremowym

  • 3

Wiosenne dania powinny być lekkie, proste, bazujące na warzywach, niskokaloryczne, a jednocześnie pożywne. Jednak nawet gdy podstawę potrawy stanowią kupione od lokalnego dostawcy nowalijki, warto przełamać kulinarna rutynę i spróbować czegoś nowego.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wiosenne dania z serkiem kremowym
fot. x

Nie musimy tracić czasu na kulinarne arcydzieła, by przygotować wyjątkowy obiad w wiosennym stylu. Serki kremowe Apetina to prosty sposób na dodanie daniom wyjątkowego charakteru. Pełnię swoich walorów smakowych prezentują w zestawieniu z innymi składnikami, zachęcając do eksperymentowania w kuchni. Niezrównane jako dodatek do sosów, dipów i past, świetnie podkreślają smak wiosennych zup czy sałatek.
 
Świeże, wiosenne składniki i fantastyczne połączenie smakowe odnajdziemy w przepisie na tacos z salsą z rzodkiewek.
 
Tacos ze stekiem i z salsą z rzodkiewek

Składniki:
4 rzodkiewki
2 dymki lub szalotki
½ szklanki świeżej kolendry
½ papryczki chili
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 łyżka oliwy z oliwek
½ kg wołowiny na stek
sól
świeżo zmielony pieprz
8 tortilli kukurydzianych
60 g serka kremowego Apetina Tapas
 

Apetina

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Stek doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony. Usmażony stek pozostawiamy na 5 minut na patelni.
2. Serek kremowy Apetina Tapas przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.  
3. Do drugiego naczynia wrzucamy posiekaną kolendrę, rzodkiewki, posiekaną papryczkę chili i cebulki. Zalewamy składniki sosem z serka kremowego Apetina Tapas, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.
4. Na suchej patelni podgrzewamy tortille. Kroimy stek.
5. Pokrojone mięso polewamy salsą z rzodkiewek, posypujemy kolendrą i podajemy na tortilli.
 
Wiosna to także kuszące aromatem zioła. Czerpmy z nich całymi garściami. Odpowiednio dobrane kompozycje dopełnią smak wiosennych przekąsek. 
 
Krewetki w sosie curry

Składniki:
250 g krewetek
1 opakowanie serka kremowego Apetina India
1 łyżeczka masła orzechowego
3 łyżki oleju
1 cebula
skórka i sok z ½ limonki
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
puszka pomidorów
6–8 łyżek mleczka kokosowego
¾ szklanki ryżu basmati

Apetina
 
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę.
3. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz masło orzechowe i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut lub do chwili, kiedy sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy Apetina India.
4. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dodajemy krewetki i gotujemy, aż do momentu, kiedy zrobią się różowe.
5. Wlewamy mleczko kokosowe. Całość mieszamy, zestawiamy z ognia.
6. Danie posypujemy startą skórką z limonki oraz posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem.
 
Szczypta kreatywności, minimum wysiłku i maksimum przyjemności – to przepis na udany obiad, nie tylko w wiosennym stylu. A dzięki serkom kremowym Apetina z łatwością przełamiemy kulinarną rutynę i zaskoczymy rodzinę efektownymi i smacznymi daniami.

Więcej przepisów na www.przepisnaweekend.pl