Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

Często zdarza się, że zostają Ci ugotowane ziemniaki po obiedzie? Sprawdź koniecznie, jak je wykorzystać, tworząc zupełnie nowe danie!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?
fot. Fotolia

Ziemniaki to chyba najbardziej popularny dodatek do obiadu w naszej ojczystej kuchni. Choć ostatnimi czasy coraz częściej tradycyjne pyry zastępuje się kaszami czy innymi dodatkami, to jednak nadal są chętnie jadane w każdym domu.

Kartofle to jedno z najtańszych warzyw, które można wykorzystać na wiele sposobów. Przykładowo, mając 15 kilogramów ziemniaków, jesteśmy w stanie przez tydzień jeść codziennie inne danie. Oczywiście nie polecam i nie zachęcam do tego, aby przez tydzień wcinać same ziemniaki, gdyż najważniejsze jest to, żeby dieta była zbilansowana i zawierała produkty z każdej grupy. Surowe, jak i ugotowane ziemniaki dają szerokie pole do popisu. W domu nauczono mnie, by nie wyrzucać jedzenia, dlatego też przedstawiam Wam kilka moich pomysłów:

Kopytka i kluski leniwe: osobiście robię z najróżniejszymi dodatkami, np. kopytka z dynią i prażonym słonecznikiem (dynię blanszujemy, słonecznik prażymy na patelni, wszystko razem blendujemy i dodajemy do ciasta)

Kopytka z pieczonymi burakami i kozim serem: buraki pieczemy zawinięte w folii, jak wystygną dodajemy kozi ser i blendujemy

Kopytka ze szpinakiem lub brokułami: również zblendowane dodajemy do ciasta i gotujemy, jak zwykle

Placki z ugotowanych ziemniaków lub kulki ziemniaczane: to bardzo fajny dodatek do wszelkiego rodzaju sosów; świetnie smakuje także ze śmietaną i cukrem. Jeśli do ugotowanych ziemniaków dodamy np. brokuły lub szpinak to nasze placki będą miały zielony kolor. Kuleczki to świetna alternatywa dla dzieci

Pasty i zapiekanki: to kolejny pomysł jak wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia; kartofle w paście można połączyć np. z bobem i awokado. Zapiekanki robię często w foremkach do muffinek, wraz z mięsem mielonym, w sosie bolońskim.

>>> Sprawdź przepis na pieczone, cytrynowe ziemniaczki.