Zmiany klimatyczne pociągają za sobą zmiany w świecie kulinarnym. Wzrost średniej temperatury w Europie w XX wieku spowodował między innymi przeniesienie siedlisk trufli z południa na północ, ze słonecznych Włoch i południowej Francji do Niemiec i Szwajcarii. Badacze odkryli ostatnio aż 210 nowych siedlisk trufli na tych terenach.
Ewentualna zmiana miejsc występowania trufli spowoduje także zmiany finansowe – dotychczas monopol na trufle mieli Francuzi i Włosi, a rozkwit truflowego rynku u naszych zachodnich sąsiadów pozwoli im na uzyskanie ogromnych zysków.
Warto wspomnieć, że cena tego aromatycznego grzyba przekracza czasem wartość złota. Za kilogram trufli w zeszłym roku płacono od 3 tysięcy euro. Właściciel kasyna w Monako za wyjątkowy, dwukilowy okaz rzadkiej, piemonckiej trufli zapłacił aż 330 tysięcy dolarów.
Ewentualna zmiana miejsc występowania trufli spowoduje także zmiany finansowe – dotychczas monopol na trufle mieli Francuzi i Włosi, a rozkwit truflowego rynku u naszych zachodnich sąsiadów pozwoli im na uzyskanie ogromnych zysków.
Warto wspomnieć, że cena tego aromatycznego grzyba przekracza czasem wartość złota. Za kilogram trufli w zeszłym roku płacono od 3 tysięcy euro. Właściciel kasyna w Monako za wyjątkowy, dwukilowy okaz rzadkiej, piemonckiej trufli zapłacił aż 330 tysięcy dolarów.