Powszechnie uważa się, że oleje tłoczone na zimno zawierają więcej kwasów omega-3 niż rafinowane. Tymczasem nie dotyczy to oleju rzepakowego. Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie przeprowadzili badania, w których porównywano zawartość kwasów omega-3 w oleju rzepakowym rafinowanym i tłoczonym na zimno. I co się okazało?
1. Spośród dostępnych w sklepach olejów rzepakowy zawiera najwięcej korzystnych kwasów omega-3. Jest ich w nim 7–9 proc. Właśnie tych kwasów w diecie Polaków jest zbyt mało. Najważniejsze jest jednak to, że taka sama ilość omega-3 jest w oleju rafinowanym i w tłoczonym na zimno.
2. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno, jak i rafinowany, ma również najmniej ze wszystkich olejów niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zawartość, czyli jedynie 7 proc., była niemal taka sama we wszystkich badanych olejach.
3. Badania wykazały też, że okres przechowywania oleju nie ma wpływu na zawartość w nim kwasów omega-3. O ich poziomie decyduje przede wszystkim skład kwasów tłuszczowych nasion, z których wyprodukowano olej, oraz warunki, w jakich nasiona były hodowane. Potwierdza to wysoką odporność oleju rzepakowego na utlenianie – nie należy się obawiać, że długo przechowywany, ale zgodnie z zaleceniami producenta, traci swoje wartości.
Źródło: Twoje Dziecko
1. Spośród dostępnych w sklepach olejów rzepakowy zawiera najwięcej korzystnych kwasów omega-3. Jest ich w nim 7–9 proc. Właśnie tych kwasów w diecie Polaków jest zbyt mało. Najważniejsze jest jednak to, że taka sama ilość omega-3 jest w oleju rafinowanym i w tłoczonym na zimno.
2. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno, jak i rafinowany, ma również najmniej ze wszystkich olejów niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zawartość, czyli jedynie 7 proc., była niemal taka sama we wszystkich badanych olejach.
3. Badania wykazały też, że okres przechowywania oleju nie ma wpływu na zawartość w nim kwasów omega-3. O ich poziomie decyduje przede wszystkim skład kwasów tłuszczowych nasion, z których wyprodukowano olej, oraz warunki, w jakich nasiona były hodowane. Potwierdza to wysoką odporność oleju rzepakowego na utlenianie – nie należy się obawiać, że długo przechowywany, ale zgodnie z zaleceniami producenta, traci swoje wartości.
Źródło: Twoje Dziecko
Spec