Pizza na każdy posiłek? To możliwe!

Naukowcy stworzyli pizzę, którą można jeść 3 razy dziennie bez szkody dla zdrowia!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pizza na każdy posiłek? To możliwe!
Pizza jest tak smaczna, że wielu z nas chciałoby ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Gdyby nie mały szczegół – jest trochę niezdrowa, a raczej była, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow stworzyli pizzę o zrównoważonych wartościach odżywczych.

Nowa, zdrowa pizza uzupełnia 30% zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminy i minerały, kalorie, białko i węglowodany. Naukowcy przy tworzeniu zdrowej pizzy kierowali się frustracją i złością na przemysł spożywczy – w sklepach i restauracjach oferuje się produkty zawierające przykładowo tyle soli, że uzupełnia ona zapotrzebowanie na cały dzień.

W swojej pizzy profesor Mike Lean użył więc wodorostów zamiast soli, które zawierają tylko 3, 5% sodu w porównaniu do 40% zwykłej soli. Poza tym wodorosty zawierają witaminę B12 oraz jod. W sosie pomidorowym użył też czerwonej papryki, aby wzbogacić pizzę w witaminę C.

Przyjęło się, że 20% naszych dziennych składników odżywczych powinno pochodzić ze śniadania, 30% z obiadu, 30% z kolacji, a pozostałe 20% z różnego rodzaju przekąsek. Naukowcy swoją pizzę zaprojektowali jako obiad lub kolację, dlatego uzupełnia ona 30% zapotrzebowania, można ją jednak jeść na każdy posiłek dnia bez żadnego negatywnego skutku dla zdrowia.

Jeden z brytyjskich supermarketów zgłosił już chęć do sprzedawania zdrowej pizzy, a następne już ustawiają się w kolejce. Pozostaje pytanie – jak zdrowa pizza smakuje? Podobno 100 testerów smaku określiło ją jako lepszą lub chociaż równą w porównaniu do innych będących na rynku.