Jak wynika z najnowszego badania ShopperTrends 2010, konsumenci coraz chętniej eksperymentują z nowymi produktami i markami. Jest to konsekwencja zwiększonej otwartości na nowości rynkowe oraz gotowości do zmian przyzwyczajeń. Współczesny klient to osoba dobrze wyedukowana, która chce otrzymywać od producenta jak najwięcej informacji na temat oferty. Jeśli chodzi o codzienne sprawunki, to wśród kupujących wciąż dominują kobiety. Statystyki pokazują jednak, że stale wzrasta liczba młodych mężczyzn robiących zakupy w marketach i przejmujących codzienne obowiązki kulinarne. Mają oni także coraz większy wpływ na wybór kupowanych produktów.
Eksperymentujemy, poszukujemy
Badanie ShopperTrends 2010 wykazuje, że współcześni konsumenci mają coraz większe potrzeby, a co za tym idzie, większe wymagania wobec produktów „pierwszej potrzeby”. Oczekują przede wszystkim szerokiego asortymentu produktów.
Współczesny klient to osoba lepiej wyedukowana, w pełni otwarta na nowości rynkowe, w głównej mierze nie bojąca się zmian. U podstaw zwiększonej otwartości na innowacyjne artykuły, leży przede wszystkim większa świadomość kupujących, wynikająca z bogatej kampanii informacyjnej dostarczanej przez producenta.
Otwartość na nowości w kategorii artykułów „pierwszej potrzeby” wiąże się również z chęcią nieustannego eksperymentowania w kuchni. W ubiegłym roku liczba konsumentów deklarujących zdecydowane zamiłowanie do poszukiwania i próbowania nowości, wzrosła o 6 punktów procentowych (17%). Z kolei liczba sceptyków w kwestii eksperymentowania spadła z 15% do 12%. Pozostali klienci nie opowiadają się za chęcią diametralnych zmian, ale nie są im również zdecydowanie przeciwni.
Przeznaczenie ma znaczenie, jakość również
Jeszcze kilka lat temu klienci przy wyborze produktów spożywczych kierowali się głównie ceną i przyzwyczajeniami. Obecnie, coraz większą uwagę zwracają na przeznaczenie produktów z tej grupy. Dostępność egzotycznych artykułów z różnych zakątków ziemi, a co za tym idzie możliwość eksperymentowania z kuchniami świata, uświadomiła nam - konsumentom, że nie ma artykułów uniwersalnych. Co za tym idzie, współczesny klient dobiera produkty zgodnie z ich przeznaczeniem. Wie, że to, co sprawdza się przy pieczeniu ciasta, np. cukier do wypieków, nie jest odpowiednie do przyrządzania przetworów, gdzie idealny okazuje się tradycyjny cukier biały. Również pyszne karaibskie mojito, ulubiony drink Ernesta Hemingwaya, nie może powstać na bazie innego cukru, niż trzcinowy.
Dziś również, mimo iż liczba marek jest znacznie większa niż kiedyś, kierujemy się przyzwyczajeniem, lecz obecnie u jego podstaw leży przede wszystkim jakość. To na nią zwracamy uwagę o wiele częściej niż jeszcze kilka lat temu. Jako konsumenci jesteśmy obecnie wierni właśnie tym markom, których artykuły uznajemy za dobre pod względem jakości. Interesujący jest również fakt, że coraz częściej podczas zakupów zwracamy uwagę na opakowania produktów. Współczesny konsument zdecydowanie ceni sobie estetycznie zapakowane artykuły i chętnie wybiera nieznaną mu dotąd markę kierując się właśnie wyglądem opakowania. Jest tak nawet w przypadku produktów „pierwszej potrzeby” takich jak cukier, herbata czy przyprawy. Nie mniej istotna dla konsumenta jest funkcjonalność i trwałość opakowania. Klienci doceniają produkty, których opakowania są zgodne z ich oczekiwaniami.
Nowy target dla producentów żywności
Miejsce robienia zakupów również uległo zmianie. Dziś, zdecydowanie częściej dokonujemy zakupów w dużych centrach handlowych oraz sieciach hipermarketów. Osiedlowe sklepiki to miejsca, gdzie zaopatrujemy się głównie w nagłych przypadkach, gdy zabraknie nam jakiegoś produktu. Jak wynika z badań ShopperTrends 2010, zdecydowaną większość kupujących w marketach i sklepach spożywczych niezmiennie stanowią kobiety. Jednak wśród głównych kupujących obserwuje się ostatnio wyższy udział kobiet starszych (50 – 65 lat) oraz młodych mężczyzn (18 – 34 lata). Dominują oni w segmencie osób mających duży wpływ na decyzje zakupowe (67%). Rosnące zaangażowanie mężczyzn w sfery kulinarne i silny wpływ na wybór konkretnych produktów, czyni z tej grupy target, którego przedstawiciele branży spożywczej nie powinni ignorować. Wyraźne włączenie się mężczyzn w sferę zarezerwowaną kulturowo dla kobiet, to m.in. konsekwencja wzrostu popularności programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadzone są one w zdecydowanej większości przez mężczyzn, a tym samym promują właśnie wśród nich modę na gotowanie. Mężczyzna w kuchni przestał więc już dziwić, a stał się nawet synonimem dobrego smaku.
Badanie wykorzystane przez Südzucker Polska SA, producenta marki Cukier Królewski, przeprowadzone zostało przez firmę AC Nielsen on-line, na ogólnopolskiej próbie kobiet i mężczyzn w wieku 18-65 lat, zarówno osób odpowiedzialnych za zakupy jak i osób mających wpływ na kupowane produkty.
Eksperymentujemy, poszukujemy
Badanie ShopperTrends 2010 wykazuje, że współcześni konsumenci mają coraz większe potrzeby, a co za tym idzie, większe wymagania wobec produktów „pierwszej potrzeby”. Oczekują przede wszystkim szerokiego asortymentu produktów.
Współczesny klient to osoba lepiej wyedukowana, w pełni otwarta na nowości rynkowe, w głównej mierze nie bojąca się zmian. U podstaw zwiększonej otwartości na innowacyjne artykuły, leży przede wszystkim większa świadomość kupujących, wynikająca z bogatej kampanii informacyjnej dostarczanej przez producenta.
Otwartość na nowości w kategorii artykułów „pierwszej potrzeby” wiąże się również z chęcią nieustannego eksperymentowania w kuchni. W ubiegłym roku liczba konsumentów deklarujących zdecydowane zamiłowanie do poszukiwania i próbowania nowości, wzrosła o 6 punktów procentowych (17%). Z kolei liczba sceptyków w kwestii eksperymentowania spadła z 15% do 12%. Pozostali klienci nie opowiadają się za chęcią diametralnych zmian, ale nie są im również zdecydowanie przeciwni.
Przeznaczenie ma znaczenie, jakość również
Jeszcze kilka lat temu klienci przy wyborze produktów spożywczych kierowali się głównie ceną i przyzwyczajeniami. Obecnie, coraz większą uwagę zwracają na przeznaczenie produktów z tej grupy. Dostępność egzotycznych artykułów z różnych zakątków ziemi, a co za tym idzie możliwość eksperymentowania z kuchniami świata, uświadomiła nam - konsumentom, że nie ma artykułów uniwersalnych. Co za tym idzie, współczesny klient dobiera produkty zgodnie z ich przeznaczeniem. Wie, że to, co sprawdza się przy pieczeniu ciasta, np. cukier do wypieków, nie jest odpowiednie do przyrządzania przetworów, gdzie idealny okazuje się tradycyjny cukier biały. Również pyszne karaibskie mojito, ulubiony drink Ernesta Hemingwaya, nie może powstać na bazie innego cukru, niż trzcinowy.
Dziś również, mimo iż liczba marek jest znacznie większa niż kiedyś, kierujemy się przyzwyczajeniem, lecz obecnie u jego podstaw leży przede wszystkim jakość. To na nią zwracamy uwagę o wiele częściej niż jeszcze kilka lat temu. Jako konsumenci jesteśmy obecnie wierni właśnie tym markom, których artykuły uznajemy za dobre pod względem jakości. Interesujący jest również fakt, że coraz częściej podczas zakupów zwracamy uwagę na opakowania produktów. Współczesny konsument zdecydowanie ceni sobie estetycznie zapakowane artykuły i chętnie wybiera nieznaną mu dotąd markę kierując się właśnie wyglądem opakowania. Jest tak nawet w przypadku produktów „pierwszej potrzeby” takich jak cukier, herbata czy przyprawy. Nie mniej istotna dla konsumenta jest funkcjonalność i trwałość opakowania. Klienci doceniają produkty, których opakowania są zgodne z ich oczekiwaniami.
Nowy target dla producentów żywności
Miejsce robienia zakupów również uległo zmianie. Dziś, zdecydowanie częściej dokonujemy zakupów w dużych centrach handlowych oraz sieciach hipermarketów. Osiedlowe sklepiki to miejsca, gdzie zaopatrujemy się głównie w nagłych przypadkach, gdy zabraknie nam jakiegoś produktu. Jak wynika z badań ShopperTrends 2010, zdecydowaną większość kupujących w marketach i sklepach spożywczych niezmiennie stanowią kobiety. Jednak wśród głównych kupujących obserwuje się ostatnio wyższy udział kobiet starszych (50 – 65 lat) oraz młodych mężczyzn (18 – 34 lata). Dominują oni w segmencie osób mających duży wpływ na decyzje zakupowe (67%). Rosnące zaangażowanie mężczyzn w sfery kulinarne i silny wpływ na wybór konkretnych produktów, czyni z tej grupy target, którego przedstawiciele branży spożywczej nie powinni ignorować. Wyraźne włączenie się mężczyzn w sferę zarezerwowaną kulturowo dla kobiet, to m.in. konsekwencja wzrostu popularności programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadzone są one w zdecydowanej większości przez mężczyzn, a tym samym promują właśnie wśród nich modę na gotowanie. Mężczyzna w kuchni przestał więc już dziwić, a stał się nawet synonimem dobrego smaku.
Badanie wykorzystane przez Südzucker Polska SA, producenta marki Cukier Królewski, przeprowadzone zostało przez firmę AC Nielsen on-line, na ogólnopolskiej próbie kobiet i mężczyzn w wieku 18-65 lat, zarówno osób odpowiedzialnych za zakupy jak i osób mających wpływ na kupowane produkty.