Uwaga na kurczaki!

  • 2

Jest gorzej niż przed rokiem! Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała duże nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Uwaga na kurczaki!

Co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów posiada nieprawidłowe oznakowania! Wyniki kontroli biją na alarm: producenci nie znają lub nie stosują się do obowiązujących przepisów!
 

IJHARS zapowiada regularne kontrole w zakładach przetwórstwa drobiu.

Co badano?

Sprawdzono mięso drobiowe dopuszczone do sprzedaży, pod względem jakości handlowej (w tym zawartości wody), oraz znakowania przetworów drobiowych
 

Ile zakładów wzięto pod lupę?

Kontroli poddano 70 punktów zajmujących się produkcją oraz wprowadzaniem mięsa drobiowego oraz jego przetworów do obrotu, co stanowi 20.3 % podmiotów objętych ewidencją WIJHARS
 

Okazało się, że…

Nieprawidłową zawartość wody stwierdzono w 2 partiach, co stanowi 5,7 % skontrolowanych partii, natomiast aż w 53 partiach mięsa (21,4 %) na jaw wyszło nieprawidłowe znakowanie mięsa. Zazwyczaj nieprawidłowości dotyczyły użycia niewłaściwego określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, zastosowania niepełnych bądź nieprawidłowych nazw, braku podania lub też podania nieprawidłowej klasy jakości.
 

Uwaga na przetwory drobiowe!!! Jedna trzecia przetworów drobiowych jest źle oznakowana.

W przetworach drobiowych nieprawidłowości w zakresie znakowania wykazało aż 31 partii (27,2 %). Tutaj na etykietach często brakowało informacji o substancjach, jakie zostały użyte do procesie produkcji, tj. błonnika owsianego, tłuszczu roślinnego, skrobi modyfikowanej itp.

  

Kary dla nieuczciwych przetwórców

Nałożono kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł za wprowadzenie do obrotu mięsa nieodpowiadającego jakości handlowej, 5000 zł za wprowadzenie do obrotu mięsa zawierającego więcej wody niż jest to konieczne, pozostałych producentów zobowiązano do usunięcia nieprawidłowości.