Co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów posiada
nieprawidłowe oznakowania! Wyniki kontroli biją na alarm: producenci nie znają
lub nie stosują się do obowiązujących przepisów!
IJHARS zapowiada regularne kontrole w zakładach przetwórstwa drobiu.
Sprawdzono mięso drobiowe dopuszczone do sprzedaży, pod
względem jakości handlowej (w tym zawartości wody), oraz znakowania przetworów
drobiowych
Ile zakładów wzięto
pod lupę?
Kontroli poddano 70 punktów zajmujących się produkcją oraz
wprowadzaniem mięsa drobiowego oraz jego przetworów do obrotu, co stanowi 20.3
% podmiotów objętych ewidencją WIJHARS
Nieprawidłową zawartość wody stwierdzono w 2 partiach, co
stanowi 5,7 % skontrolowanych partii, natomiast aż w 53 partiach mięsa (21,4 %) na jaw wyszło nieprawidłowe znakowanie
mięsa. Zazwyczaj nieprawidłowości dotyczyły użycia niewłaściwego określenia
poprzedzającego termin przydatności do spożycia, zastosowania niepełnych bądź
nieprawidłowych nazw, braku podania lub też podania nieprawidłowej klasy
jakości.
Uwaga na przetwory drobiowe!!! Jedna trzecia przetworów drobiowych jest źle oznakowana.
W przetworach drobiowych nieprawidłowości w zakresie
znakowania wykazało aż 31 partii (27,2 %). Tutaj na etykietach często brakowało
informacji o substancjach, jakie zostały użyte do procesie produkcji, tj.
błonnika owsianego, tłuszczu roślinnego, skrobi modyfikowanej itp.
Kary dla nieuczciwych
przetwórców
Nałożono kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł za
wprowadzenie do obrotu mięsa nieodpowiadającego jakości handlowej, 5000 zł za
wprowadzenie do obrotu mięsa zawierającego więcej wody niż jest to konieczne,
pozostałych producentów zobowiązano do usunięcia nieprawidłowości.
Tit
Henia
Porównajcie wygląd kurczaków w marketach i i w sklepach zaopatrywujących się w dobrych zakładach drobiarskich. Te marketowe sine, z cienką przeźroczystą skórką, napompowane wodą, zachęcają ceną ale odstraszają widokiem. I nie jest to kwestia oznakowania ale jakości.