Użyteczna sól kuchenna

Sól kuchenna nadaje smak potrawom ale jest również bardzo użyteczna i pomocna w naszym gospodarstwie domowym. Kiedy, jak i gdzie można ją zastosować?

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Użyteczna sól kuchenna
fot. Fotolia

Sól kuchenna, po którą sięgamy codziennie, służy nam do nadania walorów smakowych potrawie lub jako środek konserwujący. Możemy stosować ją w wielu przypadkach. Jest substancją pomocniczą w higienie jamy ustnej i żołądka, a jako przyprawa może nam służyć do:

Czyszczenia naczyń, które zostały niechcący przypalone. A mianowicie: należy sporządzić roztwór na jedną szklankę wody, dodać dużą łyżkę soli, po czym wlać do garnka i zostawić na noc, następnego dnia roztwór zagotować, a nasza spalenizna odstanie.

Sól jest także zabezpieczeniem podczas gotowania jajek. Wystarczy do zimnej wody wsypać małą łyżeczkę soli w której gotujemy jajka, a one nie będą pękać i białko się nie wyleje.

Sól to doskonały środek leczniczy przy ropieniu oczu, które powstaje przez nadwyrężenie wzroku podczas dłuższej pracy przy komputerze, czytaniu lub słabym oświetleniu. Zaczynamy i przyrządzamy roztwór z przegotowanej wody z małą ilością soli i przemywamy wacikiem zamoczonym w roztworze, kilka razy.

Na ból gardła polecam nic innego jak pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, do której dodajemy jedną małą łyżeczkę soli i tak przygotowanym roztworem płuczemy gardło co pół godziny.

Potrzebujesz relaksu? Użyj soli do kąpieli! Kilka garści wsyp do wanny.

Jeśli chodzi o porządki domowe to sól świetnie sprawdzi się przy czyszczeniu wanien, muszli, czy zlewów. Szorujemy szmatką nasączoną solą i terpentyną.

Zostając przy porządkach - spróbujcie również opłukać firanki w wodzie z dodatkiem soli, a będą białe, lśniące - jak nowe.

Dywan też będzie łatwiej wyczyścić, jeśli wcześniej posypiecie go solą.

Nieprzyjemny zapach po krojeniu cebuli usuniemy z rąk nacierając je solą, a następnie płucząc pod bieżącą zimną wodą.