Sól kuchenna, po którą sięgamy codziennie, służy nam do nadania walorów smakowych potrawie lub jako środek konserwujący. Możemy stosować ją w wielu przypadkach. Jest substancją pomocniczą w higienie jamy ustnej i żołądka, a jako przyprawa może nam służyć do:
Sól jest także zabezpieczeniem podczas gotowania jajek. Wystarczy do zimnej wody wsypać małą łyżeczkę soli w której gotujemy jajka, a one nie będą pękać i białko się nie wyleje.
Sól to doskonały środek leczniczy przy ropieniu oczu, które powstaje przez nadwyrężenie wzroku podczas dłuższej pracy przy komputerze, czytaniu lub słabym oświetleniu. Zaczynamy i przyrządzamy roztwór z przegotowanej wody z małą ilością soli i przemywamy wacikiem zamoczonym w roztworze, kilka razy.
Na ból gardła polecam nic innego jak pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, do której dodajemy jedną małą łyżeczkę soli i tak przygotowanym roztworem płuczemy gardło co pół godziny.
Potrzebujesz relaksu? Użyj soli do kąpieli! Kilka garści wsyp do wanny.
Jeśli chodzi o porządki domowe to sól świetnie sprawdzi się przy czyszczeniu wanien, muszli, czy zlewów. Szorujemy szmatką nasączoną solą i terpentyną.
Zostając przy porządkach - spróbujcie również opłukać firanki w wodzie z dodatkiem soli, a będą białe, lśniące - jak nowe.
Dywan też będzie łatwiej wyczyścić, jeśli wcześniej posypiecie go solą.
Nieprzyjemny zapach po krojeniu cebuli usuniemy z rąk nacierając je solą, a następnie płucząc pod bieżącą zimną wodą.