Jajka to podstawowy składnik wielu potraw oraz skarbiec cennych substancji odżywczych: białka, witamin, soli mineralnych, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów. Zawiera cholesterol, ale również lecytynę i kwas omega-3, które zapobiegają odkładaniu się w organizmie cholesterolu. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze.
Lubimy jeść jajka. Na śniadanie
jajecznica lub jajka po benedyktyńsku, w koszulce. W towarzystwie tuńczyka, majonezu, sera żółtego oraz kukurydzy, jajko wspaniale smakuje w
paście jajecznej.
Ugotowane
jajko na miękko jest lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko , więc mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.
Na
Wielkanoc na świątecznym stole serwujemy jajka z majonezem,
jajka faszerowane m.in. pieczarkami, tuńczykiem lub warzywami. Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. Jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się ugotowane
jajko na twardo i najczęściej pomalowane.
Na obiad do zup takich jak żurek, barszcz biały czy botwinka, jajka pasują idealnie. Jajko to podstawa panierki
do kotletów oraz warzywnych
zapiekanek m.in. z ziemniakami i brokułami.
Omlet to danie z jaj, które sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. W wersji na słodko z dodatkiem ulubionego dżemu lub na słono z warzywami i wędliną.
Jeżeli nie możecie się zdecydować co zaserwować swoim gościom. Sprawdźcie nasze
pyszne przepisy na dania z jajkami.