W jakiej temperaturze serwuje się wina?

Nie każdy o tym wie, a czasem może się przydać - temperatury serwowania wina.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
W jakiej temperaturze serwuje się wina?
1. Wino białe wytrawne typu brut - od 3 do 6 st. C
2. Wytrawne typu extra dry - od 4 do 6 st. C
3. Wytrawne typu dry - od 5 do 6 st. C
4. Białe półwytrawne - od 6 do 7 st. C
5. Białe półsłodkie - od 7 do 8 st. C
6. Białe słodkie od 8 do 9 st. C
7. Różowe - od 6 do 10 st. C
8. Czerwone - od 8 do 10 st. C
9. Białe dojrzałe wytrawne - od 6 do 10 st. C
10. Południowe wytrawne i półwytrawne - od 10 do 12 st. C
11. Południowe słodkie - od 12 do 14 st. C
12. Likierowe - od 10 do 12 st. C
13. Czerwone lekkie wytrawne - od 14 do 16 st. C
14. Czerwone ciężkie wytrawne - od 16 do 18 st. C
15. Południowe słodkie - od 14 do 16 st. C.