Bocuse d'Or to jeden z najbardziej znanych, wymagających i prestiżowych konkursów kulinarnych. Zwycięstwo w nim porównywane jest do zdobycia medalu olimpijskiego, a kucharze biorący udział w konkursie przygotowują się do niego miesiącami, a nawet latami.
Ojcem chrzestnym Bocuse d'Or jest Paul Bocuse, szef kuchni nazywany ojcem współczesnej gastronomii, przez Amerykański Instytut Kulinarny ogłoszony „kucharzem stulecia”.
W szranki staną dwuosobowe zespoły kucharzy (mistrz i uczeń) z 24 krajów. Bocuse zmusza ich do gotowania na najwyższym poziomie w w trudnych warunkach, przy nawet 160 tysiącach gości.
Konkursowi towarzyszą też wybory na najlepszy plakat drużyny. Niektóre z nich można obejrzeć poniżej.
Ojcem chrzestnym Bocuse d'Or jest Paul Bocuse, szef kuchni nazywany ojcem współczesnej gastronomii, przez Amerykański Instytut Kulinarny ogłoszony „kucharzem stulecia”.
W szranki staną dwuosobowe zespoły kucharzy (mistrz i uczeń) z 24 krajów. Bocuse zmusza ich do gotowania na najwyższym poziomie w w trudnych warunkach, przy nawet 160 tysiącach gości.
Konkursowi towarzyszą też wybory na najlepszy plakat drużyny. Niektóre z nich można obejrzeć poniżej.
Polpal
Moim zdaniem Estonia - bez wątpienia.
kołczu