Oprócz wszystkich swych funkcji podstawowych jedzenie ma też jedną bezsprzeczną, choć może uboczną, zaletę: jest przyjemnością! Do tego stopnia, że sama lektura dobrze napisanej książki kucharskiej może przynieść wystarczającą dawkę zadowolenia i radości. A taką z pewnością jest "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce" Tadeusza Gwiaźdźinskiego.
Tadeusz Gwiaździński to znany przez czytelników prasy kulinarnej autor felietonów i dawny prowadzący lubianego telewizyjnego programu o deserach. Swoje umiejętności rozwija na różnego rodzaju kursach, praktykach w kuchniach mistrzów i czytelniczych poszukiwaniach. Oprócz informacji praktycznych interesują go także anegdotki i ciekawostki, co widać w jego kulinarno-pisarskiej twórczości. Jako pasjonat gotowania realizuje się bowiem nie tylko w kuchni, ale także w szerzeniu swojego zamiłowania słowem pisanym.
"O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce" jest zbiorem kulinarnych opowiastek, dla których punktem wyjścia są różnego rodzaju potrawy, napoje, produkty, przyprawy. Uporządkowana w kolejności alfabetycznej treść nie ma jednak nic wspólnego z nudnym słownikiem czy leksykonem. Ułatwia jedynie szybkie znalezienie i powrót do interesującej nas historyjki.I tak dowiadujemy się, że adwokata nie należy mylić z mecenasem,wiedeńska kawa melange ma polski akcent, grog to podawany na gorąco rozcieńczony rum z cukrem, niespodziewaną historią może poszczycić się szarlotka, a"tira mi su" znaczy unieś mnie do góry. Wszystkie teksty pełne są nowinek, gawędziarskich opowieści i praktycznych wskazówek. Autor radzi na przykład, co zrobić z otwartą butelką szampana, jak dopasować wino do potraw i do czego stosować syrop klonowy.
Wariacje kulinarne Gwiaździńskiego, napisane lekko i z humorem, wydane zostały w formie małej książeczki, którą bez problemu można nosić przy sobie i czytać w najmniej sprzyjających warunkach. Zamierzeniem autora było, aby książka dostarczała więcej zabawy niż nauki. Myślę, że cel został osiągnięty. Aby cieszyć się lekturą "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce" nie trzeba interesować się gotowaniem, wystarczy lubić jeść, a nawet tylko z chęcią czytać książki napisane ze smakiem...
O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce
Tadeusz Gwiaździński
Wydawnictwo Nowik
Tadeusz Gwiaździński to znany przez czytelników prasy kulinarnej autor felietonów i dawny prowadzący lubianego telewizyjnego programu o deserach. Swoje umiejętności rozwija na różnego rodzaju kursach, praktykach w kuchniach mistrzów i czytelniczych poszukiwaniach. Oprócz informacji praktycznych interesują go także anegdotki i ciekawostki, co widać w jego kulinarno-pisarskiej twórczości. Jako pasjonat gotowania realizuje się bowiem nie tylko w kuchni, ale także w szerzeniu swojego zamiłowania słowem pisanym.
"O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce" jest zbiorem kulinarnych opowiastek, dla których punktem wyjścia są różnego rodzaju potrawy, napoje, produkty, przyprawy. Uporządkowana w kolejności alfabetycznej treść nie ma jednak nic wspólnego z nudnym słownikiem czy leksykonem. Ułatwia jedynie szybkie znalezienie i powrót do interesującej nas historyjki.I tak dowiadujemy się, że adwokata nie należy mylić z mecenasem,wiedeńska kawa melange ma polski akcent, grog to podawany na gorąco rozcieńczony rum z cukrem, niespodziewaną historią może poszczycić się szarlotka, a"tira mi su" znaczy unieś mnie do góry. Wszystkie teksty pełne są nowinek, gawędziarskich opowieści i praktycznych wskazówek. Autor radzi na przykład, co zrobić z otwartą butelką szampana, jak dopasować wino do potraw i do czego stosować syrop klonowy.
Wariacje kulinarne Gwiaździńskiego, napisane lekko i z humorem, wydane zostały w formie małej książeczki, którą bez problemu można nosić przy sobie i czytać w najmniej sprzyjających warunkach. Zamierzeniem autora było, aby książka dostarczała więcej zabawy niż nauki. Myślę, że cel został osiągnięty. Aby cieszyć się lekturą "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce" nie trzeba interesować się gotowaniem, wystarczy lubić jeść, a nawet tylko z chęcią czytać książki napisane ze smakiem...
O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce
Tadeusz Gwiaździński
Wydawnictwo Nowik
Bahus