Wanilia wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Laski wanilii chyba każdy zna. Jeszcze nie tak dawno kupienie jej graniczyło z cudem, a jak już udało się ją zdobyć, to trzeba było słono zapłacić. Dziś możemy kupić ją bez trudu w prawie każdym sklepie, choć nadal do tanich nie należy.
Mało kto wie, że oprócz lasek wanilii możemy kupić ją także w postaci zmielonej. W przeciwieństwie do lasek, wanilia ta nie wymaga żadnej obróbki, dzięki czemu oszczędzamy czas, a jej właściwości nie różnią się niczym od tej kupowanej dotychczas.
Taka wanilia świetnie sprawdzi się w przygotowaniu domowego cukru waniliowego. Możemy dodać ją do kawy: będzie miała piękny aromat i smak. Wanilię w proszku dodaje się również do ciast, tortów czy deserów a nawet czekolady i likierów. To zaledwie kilka podstawowych przykładów jej użycia.
Co ciekawe, ma zastosowanie nie tylko do słodkości – można ją dodawać także do sosów, mięs czy wybranych owoców morza. I tu należy używać jej z umiarem, w małych ilościach – tylko do podkręcenia smaku danej potrawy.
Z mielonej wanilii można również samodzielnie przygotować esencję do ciast – potrzebujemy do tego wanilię i wódkę. Zmieszane składniki przechowuje się przez kilka tygodni w ciemnym miejscu.
Wanilię należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w temperaturze do 20 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze komponuje się z cynamonem, kardamonem czy imbirem lub goździkami.
A teraz kilka słów o właściwościach wanilii:
1. pobudza krążenie krwi
2. wanilia odstrasza komary
3. wspomaga trawienie
4. wzmacnia apetyt
5. poprawia samopoczucie
6. ma działanie antydepresyjne
7. ma działanie przeciwgorączkowe
Tak więc kupujmy mieloną wanilię, szukajmy możliwości do czego jeszcze ją użyć i cieszmy się jej smakiem i pięknym aromatem!
Mało kto wie, że oprócz lasek wanilii możemy kupić ją także w postaci zmielonej. W przeciwieństwie do lasek, wanilia ta nie wymaga żadnej obróbki, dzięki czemu oszczędzamy czas, a jej właściwości nie różnią się niczym od tej kupowanej dotychczas.
Taka wanilia świetnie sprawdzi się w przygotowaniu domowego cukru waniliowego. Możemy dodać ją do kawy: będzie miała piękny aromat i smak. Wanilię w proszku dodaje się również do ciast, tortów czy deserów a nawet czekolady i likierów. To zaledwie kilka podstawowych przykładów jej użycia.
Co ciekawe, ma zastosowanie nie tylko do słodkości – można ją dodawać także do sosów, mięs czy wybranych owoców morza. I tu należy używać jej z umiarem, w małych ilościach – tylko do podkręcenia smaku danej potrawy.
Z mielonej wanilii można również samodzielnie przygotować esencję do ciast – potrzebujemy do tego wanilię i wódkę. Zmieszane składniki przechowuje się przez kilka tygodni w ciemnym miejscu.
Wanilię należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w temperaturze do 20 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze komponuje się z cynamonem, kardamonem czy imbirem lub goździkami.
A teraz kilka słów o właściwościach wanilii:
1. pobudza krążenie krwi
2. wanilia odstrasza komary
3. wspomaga trawienie
4. wzmacnia apetyt
5. poprawia samopoczucie
6. ma działanie antydepresyjne
7. ma działanie przeciwgorączkowe
Tak więc kupujmy mieloną wanilię, szukajmy możliwości do czego jeszcze ją użyć i cieszmy się jej smakiem i pięknym aromatem!