Wasa – jesienna historia

Pieczywo chrupkie Wasa, znane jest nie od dziś. Twórcy, prezentują nam historię tego produktu, aby przybliżyć nam ten słynny chlebek. Zapoznajcie się z jesienną historią Wasy. Zapraszamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wasa – jesienna historia
fot. Informacja prasowa
Nasza historia zaczyna się dawno, dawno temu, jeszcze w czasach Średniowiecza. Za morzami, za górami, za lasami w odległej Skandynawii… Tam, gdzie dzika przyroda spotykała się z człowiekiem… W krainie tej było niewielu mieszkańców, za to wszyscy żyli blisko natury, w zgodzie z zegarem dyktowanym przez pory roku. W Szwecji zimy bywały bardzo mroźne i długie, i aby je przetrwać, przygotowania rozpoczynano już wczesną jesienią. Mieszkańcy wykorzystywali wszystkie dary natury: lasów, jezior, rzek oraz pól i robili zapasy na najzimniejszą porę roku.

Ważnym elementem diety ówczesnych Szwedów było pieczywo. Jednak musiało być przygotowywane w specjalny sposób, aby łatwo było je przechowywać przez cały okres zimowy. Z najwyższej jakości żyta wypiekano twardy, bogaty w składniki odżywcze chleb. Tajemnicą długiego okresu przydatności tego średniowiecznego wyrobu była niska zawartość wody.



Kilka wieków później, w 1919 roku, Karl Edvard Lundström założył w niedużej miejscowości Skellefteå/ Filipstad Fabrykę Pieczywa Chrupkiego, bo uznał, że chrupiący, wiejski chleb znajdzie zwolenników, również w miastach. Nie pomylił się, gdyż pieczywo Wasa podbiło serca Szwedów, a każdy kolejny produkt trafiał w gusta smakowe rodaków i stawał się hitem.

Mijały kolejne lata, wraz z rozwojem przemysłu oraz większymi możliwościami transportowymi pieczywo, które na początku było domeną krajów skandynawskich, rozpoczęło międzynarodową karierę! I tak trafiło na stoły Europejczyków oraz Amerykanów, którzy pokochali ten naturalny, zdrowy i smaczny wyrób. Tak właśnie pieczywo chrupkie Wasa, obok wędzonego łososia i marynowanych śledzi, stało się kulinarnym symbolem Szwecji!



Wasa w XXI wieku


Obecnie, w XXI wieku, niewiele się zmieniło w kwestii produkcji pieczywa Wasa, które tworzone jest wyłącznie z naturalnych składników – pełnoziarnistej mąki, wody, drożdży i soli. Filozofia marki to: im mniej, tym lepiej, a lepiej to naturalnie. Ponieważ czasami warto coś urozmaicić, pieczywo Wasa zawiera jeszcze pełnowartościowe dodatki, tj. ziarno sezamu czy dyni oraz siemienia lnianego. Aby każdy mógł znaleźć swój ulubiony wariant.

Dlaczego teraz przypominamy tę historię? Bo właśnie za oknem jest piękną jesieni. Niedawno zakończyły się żniwa. Świętowaliśmy dożynki… a w młynach zaczęła się ciężka praca! Być może właśnie w tej chwili z żyta, które jeszcze niedawno rosło na polach, powstaje wysokiej jakości pełnoziarnista mąka. Przy tworzeniu mąki z pełnego przemiału prawie nic się nie marnuje… wykorzystywane są wszystkie elementy ziarna, również te mające największą ilość błonnika. Już wkrótce z mąki tej zaczną powstawać nowe pyszne i chrupiące kromki chleba Wasa.
Niedługo nadejdzie zima i wkrótce opowiemy kolejną historię…



Wasa na świecie

Od roku 1919 Wasa jest największym producentem pieczywa chrupkiego na świecie, sprzedając swoje produkty w 40 różnych krajach, od Skandynawii do Stanów Zjednoczonych. Od 1999 roku Wasa należy do Grupy Barilla wraz z wieloma innymi markami piekarniczymi, takimi jak Mulino Bianco, Harry’s czy Pavesi. Piekarnie Wasa znajdują się w Filipstad (w Szwecji) oraz w Celle (w Niemczech). W tych dwóch miejscach wypiekamy chrupkie pieczywo i inne produkty dla wielu krajów na całym świecie. Największymi rynkami sprzedaży pieczywa chrupkiego poza Szwecją są pozostałe kraje skandynawskie, Niemcy z następnie Polska, Holandia, Francja i Stany Zjednoczone.

Informacja prasowa