"Polak węgier dwa bratanki - i do szabli i do szklanki". Znamy wegierskie salami i kochamy węgierski gulasz. Ale czy na pewno potrafimy wymienić miejsca, które na Węgrzech warto zobaczyć? Co wiemy o wegierskiej polityce, ludności, religii i kulturze? Jeżeli niezby wiele - możemy sięgnąć po przewodnik wydawnictwa Bezdroża "Węgry. Na ostro i słodko".
Przewodnik Węgry. Na ostro i słodko przygotuje nas do podróży do naszych bratanków, dostarczy podstawowych informacji na temat geografii, klimatu, historii, polityki, ludności, religii, sztuki, literatury, muzyki i filmu węierskiego. Pomoże nam znaleźć odpowiedni nocleg, przybliży w jaki sposób przeprowadzić operacje pieniężne, a także pokaże miejsca, które są warte zobaczenia. Każdy region przedstawiony jest na oddzielnej mapie z zaznaczonymi miastami, które są opisane w tekście. W podrozdziałach opisy miast ułożone są w porządku alfabetycznym. Nie brakuje także opisu wegierskich lokali gastronomicznych - restauracji, karczm rybnych, barów szybkiej obsługi czy naleśnikarni.
Jeden z rodziałów zawiera również opis tras przejazdowych proponowanych przez autorkę, które dają pewien klucz do zwiedzania kraju, a jednocześnie poprowadzone zostały popularnymi szlakami komunikacyjnymi.
Przewodnik został tak pomyślany, by dostarczał jak najwięcej informacji krajoznawczych i był dobrą „lekturą do poduszki”. Całość uzupełnia słowniczek polsko-wegierski.
Monika Chojnacka – kulturoznawca z pasją podróżowania i odkrywania zawikłanej historii Europy Środkowej i Wschodniej. Znajomość języka węgierskiego zawdzięcza dwuletnim żmudnym studiom w Balassi Bálint Intézet w Budapeszcie. Kocha Węgry za ich nadzwyczajną urodę, wody termalne i przyjazny klimat, a Węgrów za silną osobowość, niezwykły, trudny język i wielkie serca. Mieszkała na Węgrzech przez ponad 2 lata i wciąż chce tam wracać i odkrywać je na nowo. Pisuje reportaże i artykuły krytyczne, tłumaczy z węgierskiego, jest pilotem wycieczek i przewodnikiem warszawskim.
Wydawnictwo Bezdroża
Przewodnik Węgry. Na ostro i słodko przygotuje nas do podróży do naszych bratanków, dostarczy podstawowych informacji na temat geografii, klimatu, historii, polityki, ludności, religii, sztuki, literatury, muzyki i filmu węierskiego. Pomoże nam znaleźć odpowiedni nocleg, przybliży w jaki sposób przeprowadzić operacje pieniężne, a także pokaże miejsca, które są warte zobaczenia. Każdy region przedstawiony jest na oddzielnej mapie z zaznaczonymi miastami, które są opisane w tekście. W podrozdziałach opisy miast ułożone są w porządku alfabetycznym. Nie brakuje także opisu wegierskich lokali gastronomicznych - restauracji, karczm rybnych, barów szybkiej obsługi czy naleśnikarni.
Jeden z rodziałów zawiera również opis tras przejazdowych proponowanych przez autorkę, które dają pewien klucz do zwiedzania kraju, a jednocześnie poprowadzone zostały popularnymi szlakami komunikacyjnymi.
Przewodnik został tak pomyślany, by dostarczał jak najwięcej informacji krajoznawczych i był dobrą „lekturą do poduszki”. Całość uzupełnia słowniczek polsko-wegierski.
Monika Chojnacka – kulturoznawca z pasją podróżowania i odkrywania zawikłanej historii Europy Środkowej i Wschodniej. Znajomość języka węgierskiego zawdzięcza dwuletnim żmudnym studiom w Balassi Bálint Intézet w Budapeszcie. Kocha Węgry za ich nadzwyczajną urodę, wody termalne i przyjazny klimat, a Węgrów za silną osobowość, niezwykły, trudny język i wielkie serca. Mieszkała na Węgrzech przez ponad 2 lata i wciąż chce tam wracać i odkrywać je na nowo. Pisuje reportaże i artykuły krytyczne, tłumaczy z węgierskiego, jest pilotem wycieczek i przewodnikiem warszawskim.
Wydawnictwo Bezdroża