Według ogólnie panującej opinii, gastronomia brytyjska nie cieszy się szczególnym uznaniem. Nie pomagają jej w tym południowi sąsiedzi – Francja, słynąca przede wszystkim z dobrej kuchni. Jednak aby przeciwstawić się temu mylnie negatywnemu przekonaniu, Brytyjczycy poczynili duży postęp jeśli chodzi o usługi gastronomiczne.
Najwięcej restauracji na wysokim poziomie zajdziemy oczywiście w Londynie, również te mieszczące się w rankingu najlepszych 50 na świecie: "The Ledbury" (szef kuchni łączy elementy kuchni francuskiej przy użyciu tradycyjnych angielskich produktów), "St John" (podobno serwują tu najlepsze dania mięsne w Londynie) oraz "Hibiscus" (priotytetem szefa restauracji jest powiązanie tradycji z nowoczesnością w kuchni).
Kuchnia anglielska w pubach
Tymczasem, jeśli jednak nie dysponujemy wystarczającym budżetem aby odwiedzić najlepsze londyńskie lokale, a chcemy spróbować tradycyjnej kuchni brytyjskiej, warto jest poznać ją począwszy od typowych angielskich pubów. Wiele z nich oferuje, nie tylko piwo, ale także tradycyjne angielskie specjały takie jak: Shepherd's Pie (zapiekana wołowina z jarzynami pod puree ziemniaczanym), Roast Beef Yorkshire Pudding (pieczona wołowina z pikantnym ciastem upieczonym w piecu, sosem chrzanowym i pieczonymi ziemniakami), Lancashire hotpot (jagnięcina zapiekana z talarkami ziemniaków) czy po prostu klasyczne Fish&chips (czyli ryba, najczęściej dorsz lub łupacz, podawana z frytkami).
Za barem natomiast znajdziemy duży wybór piwa, będące typowym angielskim napojem. Popularne gatunki to Stout (Guinnes), Bitter i Lager. Poza piwem Anglicy słyną również z produkcji dobrej jakości cydru oraz "szkockiej".
English breakfast
Charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej jest oczywiście ich tradycyjne śniadanie składające się jajka sadzonego na bekonie, fasoli w sosie pomidorowym, kiełbasek i tostów z masłem. Obecnie Anglicy coraz rzadziej jadają tego typu śniadanie ze względu na jego duża kaloryczność oraz stosunkowo długi czas przygotowania. Popularną alternatywą jest porridge, czyli owsianka lub kedgeree (potrawka z ryżu i wędzonego łupacza).
Produkty angielskie
Opinię na temat ponoć ubogiej kuchni angielskiej odzwierciedla słynne, dość sarkastyczne powiedzenie Somerseta Maughama "Jedyny sposób na dobre jedzenie w Anglii to spożywanie angielskiego śniadania trzy razy na dzień (ang. The only way to eat well in England is to have breakfast three times a day)".
Bez względu na to czy się z tym zgadzamy czy nie, Brytyjczycy z pewnością zasługują na uznanie jeśli chodzi o ich własne wyroby takie jak: sery, herbata czy przetwory z owoców. Najbardziej doceniane sery to przede wszystkim Cheddar, Cheshire. Leicester (sery półtwarde, jasnożółte lub pomarańczowe w zależności od stopnia dojrzałości) oraz Stilton (ser pleśniowy, ponoć jeden z najlepszych na świecie tego gatunku). Uznawani za największych smakoszy herbaty, Anglicy mogą się pochwalić jej najlepszą jakością.
Słynne angielskie specjały pośród przetworów to marmolada z gorzkich pomarańczy, Mincemeat (nadzienie do ciast z czerwonych owoców, skórki pomarańczy z dodatkiem brandy lub sherry) oraz Lemon curd ( sos cytrynowy na bazie cukru, masła i żółtek).
Najwięcej restauracji na wysokim poziomie zajdziemy oczywiście w Londynie, również te mieszczące się w rankingu najlepszych 50 na świecie: "The Ledbury" (szef kuchni łączy elementy kuchni francuskiej przy użyciu tradycyjnych angielskich produktów), "St John" (podobno serwują tu najlepsze dania mięsne w Londynie) oraz "Hibiscus" (priotytetem szefa restauracji jest powiązanie tradycji z nowoczesnością w kuchni).
Kuchnia anglielska w pubach
Tymczasem, jeśli jednak nie dysponujemy wystarczającym budżetem aby odwiedzić najlepsze londyńskie lokale, a chcemy spróbować tradycyjnej kuchni brytyjskiej, warto jest poznać ją począwszy od typowych angielskich pubów. Wiele z nich oferuje, nie tylko piwo, ale także tradycyjne angielskie specjały takie jak: Shepherd's Pie (zapiekana wołowina z jarzynami pod puree ziemniaczanym), Roast Beef Yorkshire Pudding (pieczona wołowina z pikantnym ciastem upieczonym w piecu, sosem chrzanowym i pieczonymi ziemniakami), Lancashire hotpot (jagnięcina zapiekana z talarkami ziemniaków) czy po prostu klasyczne Fish&chips (czyli ryba, najczęściej dorsz lub łupacz, podawana z frytkami).
Za barem natomiast znajdziemy duży wybór piwa, będące typowym angielskim napojem. Popularne gatunki to Stout (Guinnes), Bitter i Lager. Poza piwem Anglicy słyną również z produkcji dobrej jakości cydru oraz "szkockiej".
English breakfast
Charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej jest oczywiście ich tradycyjne śniadanie składające się jajka sadzonego na bekonie, fasoli w sosie pomidorowym, kiełbasek i tostów z masłem. Obecnie Anglicy coraz rzadziej jadają tego typu śniadanie ze względu na jego duża kaloryczność oraz stosunkowo długi czas przygotowania. Popularną alternatywą jest porridge, czyli owsianka lub kedgeree (potrawka z ryżu i wędzonego łupacza).
Produkty angielskie
Opinię na temat ponoć ubogiej kuchni angielskiej odzwierciedla słynne, dość sarkastyczne powiedzenie Somerseta Maughama "Jedyny sposób na dobre jedzenie w Anglii to spożywanie angielskiego śniadania trzy razy na dzień (ang. The only way to eat well in England is to have breakfast three times a day)".
Bez względu na to czy się z tym zgadzamy czy nie, Brytyjczycy z pewnością zasługują na uznanie jeśli chodzi o ich własne wyroby takie jak: sery, herbata czy przetwory z owoców. Najbardziej doceniane sery to przede wszystkim Cheddar, Cheshire. Leicester (sery półtwarde, jasnożółte lub pomarańczowe w zależności od stopnia dojrzałości) oraz Stilton (ser pleśniowy, ponoć jeden z najlepszych na świecie tego gatunku). Uznawani za największych smakoszy herbaty, Anglicy mogą się pochwalić jej najlepszą jakością.
Słynne angielskie specjały pośród przetworów to marmolada z gorzkich pomarańczy, Mincemeat (nadzienie do ciast z czerwonych owoców, skórki pomarańczy z dodatkiem brandy lub sherry) oraz Lemon curd ( sos cytrynowy na bazie cukru, masła i żółtek).